Tien miljoen Oekraïners zitten zonder stroom na nieuwe Russische aanval op elektriciteitsnetwerk. Ondertussen valt de eerste sneeuw in Kyiv

Het Kremlin heeft de afgelopen dagen zijn aanvallen op de Oekraïense gas- en elektriciteitsinfrastructuur genadeloos voortgezet. 

Waarom is dit belangrijk?

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky zei dat zijn land sinds donderdagavond te kampen heeft met verschillende stroomonderbrekingen, net nu de temperaturen dalen tot onder het vriespunt.

In het nieuws: Ongeveer 10 miljoen Oekraïners zitten momenteel zonder stroom, nadat Rusland op donderdag het elektriciteitsnet van het land andermaal had gebombardeerd.

  • Bij de bombardementen, die verschillende regio’s in het land troffen, vielen zeker 7 doden. Vooral de energie-infrastructuur van Oekraïne was het doelwit, waardoor er op verschillende plekken geen elektriciteit en verwarming beschikbaar was.
  • De stroomuitval kwam temidden van de eerste sneeuw die viel in verschillende steden in het land. Onderwijl zakte ook de temperatuur tot onder het vriespunt, waardoor het resterende elektriciteitsnetwerk extra onder druk kwam te staan.
  • “Door de dramatische daling van de temperatuur neemt het elektriciteitsverbruik dagelijks toe in de koudere regio’s van Oekraïne. Het staat daar enorm onder grote druk”, aldus Zelensky. “Rusland voert oorlog tegen de elektriciteit en verwarming van een hoop mensen in ons land, door energiecentrales en andere faciliteiten op te blazen”.
  • De bombardementen hebben niet alleen het elektriciteitsnet lamgelegd, maar ook andere infrastructurele objecten. Zo zei het hoofd van het staatsenergiebedrijf Naftogaz, Oleksiy Chernishov, dat Rusland “een massale aanval heeft uitgevoerd op de infrastructuur voor gasproductie” in Oost-Oekraïne.
  • Volgens de Verenigde Naties dreigt er een ernstige humanitaire crisis, waarbij miljoenen mensen te maken krijgen met “voortdurende stroomonderbrekingen”, net nu de typische lange en koude winter in Oekraïne voor de deur staat.

Het Russische ministerie van Defensie reageerde door te zeggen dat zijn aanvallen gericht waren op de wapenfaciliteiten en de brandstof- en energie-infrastructuur, die enkel verband houden met het Oekraïense leger.

(ns)

Meer