Wereldbevolking met hoge bloeddruk is op dertig jaar tijd verdubbeld

Wereldwijd leven meer dan 1,2 miljard mensen met hypertensie. Dat aantal is de voorbije dertig jaar verdubbeld. Dat blijkt uit een onderzoek onder leiding van wetenschappers aan het Imperial College London. De onderzoekers beklemtonen dat het fenomeen een grote impact heeft op de gezondheid van de wereldbevolking.

Hypertensie (hoge bloeddruk) houdt immers wereldwijd rechtstreeks verband met meer dan 8,5 miljoen overlijdens per jaar. Daarnaast vormt de toestand ook een belangrijkste risicofactor voor beroertes, ischemische hartziekte, andere cardiovasculaire aandoeningen en nierproblemen.

Diagnose

“Een verlaging van de bloeddruk zou het aantal hartaanvallen wereldwijd met een kwart kunnen verminderen”, benadrukken de onderzoekers. “Bij hartfalen en beroertes zou er zelfs op een halvering kunnen worden gerekend. Daarnaast is het heel eenvoudig om een diagnose van hypertensie te doen, terwijl de aandoening met goedkope geneesmiddelen ook relatief gemakkelijk kan worden behandeld.”

“Toch moet worden vastgesteld dat het aantal patiënten met hypertensie toeneemt. Bovendien was bijna de helft van de mensen met hypertensie wereldwijd twee jaar geleden niet op de hoogte van hun aandoening.”

“Ook wanneer de aandoening werd vastgesteld, bleek dat ongeveer de helft van de betrokken patiënten geen behandeling kreeg. Bij amper één of vijf mannen met hypertensie blijkt de aandoening onder controle te worden gehouden. Bij vrouwen loopt dat zelfs op tot een kwart van de populatie.”

 “Ondanks de medische en farmacologische vooruitgang die de voorbije decennia kon worden gemeld, heeft de behandeling van hypertensie wereldwijd relatief weinig progressie laten optekenen”, werpt onderzoeksleider Majid Ezzati, professor volksgezondheid aan het Imperial College London, op.

“De overgrote meerderheid van de mensen met hypertensie blijft onbehandeld. Dat levert vooral in landen met een laag en gemiddeld inkomen grote nadelen op.”

Oost-Europa

In Europa blijven vooral landen in oostelijke regio’s – zoals Hongarije, Polen en Kroatië – met hoge hypertensie-cijfers geconfronteerd. Uit de studie bleek dat in deze landen – samen met Litouwen, Wit-Rusland en Roemenië – meer dan de helft van alle vrouwen aan hypertensie leed. In West-Europa heeft de prevalentie van hypertensie daarentegen een absoluut dieptepunt bereikt. Dat geldt vooral voor Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk en Spanje.

“De resultaten van de studie maken duidelijk dat hartziektes en cardiovasculaire aandoeningen de volgende jaren wereldwijd een belangrijke ziektelast zullen vormen”, waarschuwen de onderzoekers. “Er is daarbij ook een dringende behoefte aan innovatieve benaderingen om de last van hypertensie wereldwijd te verminderen.”

“Er zijn efficiëntere strategieën nodig om de diagnose en de behandeling te versterken. Daarbij moet gebruik worden gemaakt van eerstelijnszorg en dient ook beroep te worden gedaan op nieuwe methodes die de patiënten bij de aanpak van de aandoening kunnen betrekken.”

Daarbij wijzen de wetenschappers op de opportuniteiten die door de digitale transformatie worden geboden. Onder meer wordt gewag gemaakt van telemonitoring, toepassingen die het mogelijk maken om thuis de bloeddruk te meten, mobiele boodschappen om de therapietrouw te verbeteren en andere digitale gezondheidsinterventies die gezond gedrag kunnen aanmoedigen en belemmeringen voor bloeddrukcontroles kunnen wegnemen.

Meer