Wereldbank richt fonds op voor pandemiebestrijding

De Wereldbank heeft beslist een fonds op te richten voor de versterking van de strijd tegen pandemieën.

De raad van bestuur van de Wereldbank heeft donderdag zijn goedkeuring gegeven voor de oprichting van een “Financieel Intermediair Fonds” (FIF) dat de capaciteit voor de bestrijding van pandemieën op nationaal, regionaal en mondiaal niveau moet versterken. De grootste focus van het fonds ligt op de bescherming van armere landen.

“Voorbereiding op de volgende pandemie”

De Wereldbank richt het fonds op als een aanvulling op de financiële en technische steun die ze al geeft. Het project zal in samenwerking zijn met onder meer de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

In totaal is al 1,1 miljard dollar toegezegd zijn door verschillende landen en instanties, waaronder de Verenigde Staten, Indonesië, Duitsland en de EU. Maar ook de Bill & Melinda Gates Foundation en de Britse liefdadigheidsorganisatie Wellcome Trust hebben hun duit in het zakje gedaan.

“Ik ben verheugd over de brede steun het nieuwe fonds”, zegt David Malpass, voorzitter van de Wereldbankgroep, in een persbericht. “Het FIF zal aanvullende langetermijnfinanciering bieden ter aanvulling van het werk van bestaande instellingen om landen en regio’s met lage en middelgrote inkomens te ondersteunen bij de voorbereiding op de volgende pandemie.”

“Toegang tot financiering voor preventie van en paraatheid voor pandemieën is van cruciaal belang”, zei WHO-baas Tedros Adhanom Ghebreyesus. “De WHO zal een centrale rol spelen in het FIF door, in nauwe samenwerking met de Wereldbank, technisch leiding te geven aan zijn werkzaamheden om deze ambitieuze visie te verwezenlijken.”

“Jaarlijks meer dan 10 miljard dollar nodig”

“Om in eigen land en overal ter wereld levens te beschermen, moeten we meer investeren in de paraatheid voor pandemieën”, zei Amerikaans president Joe Biden in een persbriefing in het Witte Huis. Het merendeel van dat geld uit de huidige pot komt dan ook van de VS. “Dankzij de vrijgevigheid van het Amerikaanse volk en het Congres kon mijn eerste toezegging van 450 miljoen dollar om het fonds te steunen vanaf het begin worden gedaan.”

Volgens Biden moeten er duurzame investeringen zijn die verder gaan dan de traditionele mondiale gezondheids- en ontwikkelingsprogramma’s. “Deskundigen schatten dat jaarlijks meer dan 10 miljard dollar nodig is om de internationale financieringstekorten voor gezondheidsbeveiliging en paraatheid voor pandemieën aan te vullen”, aldus Biden.

Het geld van het fonds zou volgens een woordvoerder van de Wereldbank al gebruikt kunnen worden voor de COVID-19-pandemie, die nog steeds niet helemaal is uitgedoofd, bericht persbureau AFP.

(evb)

Meer