Wereldbank: “Hoge rentes en bankencrisis zullen de groei van de grootste economieën drastisch vertragen”

Wereldbank: “Hoge rentes en bankencrisis zullen de groei van de grootste economieën drastisch vertragen”
Indermit Gill, économiste en chef de la Banque mondiale – (Photo by Joshua Roberts/Bloomberg via Getty Images)

De Wereldbank verwacht dat de wereldwijde economische groei dit jaar gaat afzwakken door de hogere rentes en de bankencrisis. Het instituut is in het bijzonder pessimistisch over de grootste economieën.

Waarom is dit belangrijk?

Het verstrakkende geldbeleid van de westerse centrale banken, waaronder de Fed en de ECB, zetten de economische groei (wereldwijd) onder druk. Volgens hen is dat een noodzakelijk kwaad om de torenhoge inflatie naar beneden krijgen. Zowel in de VS als de eurozone ligt die nog fors boven de doelstelling van de monetaire instellingen.

In het nieuws: De Wereldbank verwacht dat de wereldeconomie dit jaar gaat groeien met 2,1 procent, tegenover 3,1 procent in 2022.

  • Verwacht wordt dat het bruto binnenlands product (bbp) van de Verenigde Staten slechts met 1,1 procent zal toenemen. Voor de eurozone en Japan wordt een groei van minder dan 1 procent voorspeld.
    • Vergeet niet: Binnen de eurozone bevindt Duitsland, de grootste economie van de monetaire unie, zich momenteel in een recessie. De groei bij onze oosterburen was twee opeenvolgende kwartalen negatief.
  • De Wereldbank is iets positiever over de groei- en ontwikkelingslanden. Het instituut voorspelt een groei van 4 procent in die landen, wat 0,6 procentpunt meer is dan de verwachting in januari. Volgens Indermit Gill, hoofdeconoom bij de Wereldbank, zal de groei echter minder dan 3 procent bedragen als China buiten beschouwing wordt gelaten.

Impact renteverhogingen

Details: Gil spreekt van de zwakste groeicijfers van de voorbije vijf decennia.

  • De vrij pessimistische groeivooruitzichten zijn voornamelijk het gevolg van het verstrakkende geldbeleid van de westerse centrale banken. Zij verhogen de rentes om de hoge inflatie te bestrijden, maar dergelijke ingrepen zijn niet zonder gevolgen. Voor bedrijven en gezinnen wordt het moeilijker om kredieten af te sluiten.
  • Daar komt nog eens bij dat de stijgende rentes sommige banken in de problemen hebben gebracht. Denk bijvoorbeeld aan het omvallen van onder meer Silicon Valley Bank en Signature Bank. In Europa moest UBS dan weer Credit Suisse overnemen om een faillissement van zijn concurrent te voorkomen. Dat alles heeft ervoor gezorgd dat de financiële instellingen de kredietvoorwaarden verder hebben aangescherpt.
  • Desalniettemin blijven de centrale banken de rente verhogen. Kans bestaat dat de Fed deze maand op de pauzeknop drukt, maar dat is geen garantie. De ECB zal waarschijnlijk nog twee keer de rente met 25 basispunten optrekken.
  • “Belaagd door hoge inflatie, krappe wereldwijde financiële markten en recordhoge schulden, worden veel landen simpelweg armer”, besluit de Wereldbank.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.