De Covid-19-pandemie heeft een zware rem gezet op de ontwikkeling van Oost-Azië, zo blijkt uit een nieuw rapport van de Wereldbank. In die mate zelfs dat er dit jaar nog tot 38 miljoen mensen onder de armoedegrens zullen terechtkomen. Het ontwikkelingsvehikel van de Verenigde Naties zet die grens op een inkomen van 4,7 euro per dag.
De wereldwijde uitbraak van het coronavirus bezorgde een ‘drievoudige schok’ aan de regio, zo concludeert de Wereldbank: de ravage in de volksgezondheid door de pandemie, de economische impact van de lockdowns, en de impact van de wereldwijde recessie veroorzaakt door de coronacrisis. Dat laatste geldt voor Oost-Azië meer dan voor andere regio’s, omdat het gebied het productiecentrum van de wereld is.
Dat heeft als resultaat dat naar verwachting 38 miljoen mensen in armoede geduwd zullen worden dit jaar. Dat zal de eerste keer zijn dat de armoede stijgt, nadat ze 20 jaar lang gestaag daalde. De prognose heeft betrekking op China, Zuidoost-Aziatische landen zoals Vietnam en Thailand, en de eilanden in de Stille Oceaan zoals Fiji en Samoa. India en andere Zuid-Aziatische landen werden niet meegenomen in de analyse.
Groei en krimp
De totale economische groei voor het hele gebied zal volgens de Wereldbank slechts 0,9 procent bedragen dit jaar, dat is het laagste cijfers sinds 1967. En dan is China nog meegerekend, dat door massale overheidsuitgaven uitzonderlijk snel herstelde van de coronaschok. De tweede grootste economie ter wereld is op weg om dit jaar een groei van 2 procent te vertonen. Haal China uit de berekening, dan vertoont de rest van de regio dit jaar een krimp van 3,5 procent.
‘Ziekte, voedselonzekerheid, banenverlies en scholen die sluiten kunnen leiden tot levenslange gezondheids- en leerachterstanden. De armen zullen disproportioneel geraakt worden door de drievoudige uppercut, door een slechtere toegang tot ziekenhuizen, scholen, werk en financiering’, aldus de Wereldbank. De littekens die de coronacrisis in Oost-Azië achterlaat zullen nog vele jaren zichtbaar blijven, volgens het VN-orgaan.