Wereld kocht vorig jaar minder, maar wel duurdere smartphones

De wereldwijde verkoop van smartphones realiseerde het voorbije jaar een omzet van 365,5 miljard dollar (324,6 miljard euro). Dat betekende een stijging met 13,4 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit een rapport van marktonderzoeker GfK Research.

De analisten voegen eraan toe voor dit jaar een verder herstel van de markt te voorspellen. Vooral de 5G-functie ondersteunt die groei.

Daling

Twee jaar geleden moest in de verkoop van smartphones een sterke omzetdaling worden gemeld. Het voorbije jaar ging daarentegen veelbelovend van start. Tijdens de eerste helft van het jaar liep de verkoop immers met 28,7 procent op tegenover dezelfde periode het jaar voordien.

De tweede jaarhelft moest echter een duidelijke vertraging worden gemeld. Tijdens die periode kon immers slechts een groei met 1,8 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien worden gemeld.

“Hoewel de wereldwijde smartphonemarkt het voorbije jaar met een algemene omzetgroei eindigde, moet worden benadrukt dat de afzet de laatste zes maanden een daling met 10,6 procent vertoonden”, verduidelijkt Jan Lorbach, analist bij GfK Research.

“Dat fenomeen moet in belangrijke mate worden toegeschreven aan de aanhoudende prijsdruk die door de problemen in de toeleveringsketen van de halfgeleiders werd geregistreerd.”

“Voor dit jaar moet nog worden afgewacht in welke mate een stijgende interesse in producten uit de hogere prijscategorieën een daling van de afzet kan tegengaan”, zegt Lorbach nog. “In het algemeen verwachten we echter een groei die rond de 5 procent zou kunnen liggen, vooral gedreven door een uitbreiding van het 5G-assortiment.”

Premiumisatie

Ondanks de daling van de afzet kon de sector vorig jaar wereldwijd een toename van de omzet laten optekenen. “Dat was het gevolg van het zogenaamde zogenaamde premiumisatie-effect”, stippen de analisten aan.

“Dit betekent dat er weliswaar minder apparaten werden verkocht, maar wel tegen hogere prijzen. Deze trend lijkt zich ook verder te zetten. Tijdens het laatste kwartaal van vorig jaar was een gemiddelde prijs van 392 dollar geregistreerd. Dat was 6,5 procent boven het jaargemiddelde.”

Vooral apparaten met 5G-functionaliteit drijven de prijzen op. Een 5G-model kostte tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar gemiddeld 706 dollar. De gemiddelde prijs van smartphones zonder deze functie viel echter tot 180 dollar terug. Het aandeel van de 5G-modellen in de wereldwijde inkomsten liep op tot 73 procent, wat een belangrijke impact had op de totale gemiddelde prijs van smartphones.”

“Hoewel de 5G-functie een belangrijke invloed heeft op de markt, wordt het potentieel van die technologie nog niet volledig benut”, zeggen de onderzoekers nog. “Uit studies het derde kwartaal van vorig jaar bleek dat slechts 25 procent van de ondervraagde consumenten de 5G-functie als een essentieel criterium voor de aanschaf van een smartphone bestempelde.”

“De omvang van het interne geheugen (51 procent), de batterijcapaciteit (47 procent) en de algemene prestatiekenmerken van de smartphone – zoals het RAM-geheugen (46 procent) en de processor (38 procent) – werden belangrijker geacht.”

(fjc)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20