Welke van de 8 karaktertrekken van de klassieke psychopaat hebt u?

Een beetje psychopathie doet wonderen voor de ziel, beweert psycholoog Kevin Dutton in The Times of London. Psychopathie bestaat volgens hem immers uit acht verschillende karaktertrekken die aanwezig zijn bij alle mensen en vaak op een gezonde manier.

De acht karaktertrekken die de psychometrische analyse in psychopathie onderscheidt zijn:

1) Machiavellisme (binnen de psychologie wordt daar mee bedoeld dat men een sluwe, gewetenloze aanleg heeft)

2) Overredingskracht

3) Meedogenloosheid

4) Onbevreesdheid

5) Mentale sterkte

6) Spontaneïteit

7) Narcisme

8) Non-conformisme.

Het is niet zo dat je deze karaktertrekken – of psychopathie in het algemeen – enkel wel of niet kan hebben. Beschouw ze eerder als acht gedimde lichten die u stuk voor stuk kan activeren. Enkel wanneer ze alle acht op hun maximum staan, wordt u een klassieke psychopaat en gaat u voor 30 jaar achter de tralies.

Een zekere dosis micropsychopathie is soms zelfs positief. Sommige combinaties van die acht karaktertrekken kunt u op een sociale manier gebruiken in uw persoonlijk of professioneel leven. Overigens hoeven persoonlijkheidsstoornissen geen belemmering te zijn voor het functioneren in een organisatie. Sommige eigenschappen, zoals dominantie, zijn juist bevorderlijk voor een carrière.

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat werknemers die actief voor zichzelf opkomen jaarlijks ongeveer 12% meer verdienen dan hun meer bescheiden collega’s. Schoften komen dus makkelijker vooruit in het leven. Zelfs klassieke psychopaten schoppen het geregeld ver op de werkvloer en halen nog makkelijker de financiële top op Wall Street.

Meer