Welke rol zal Amazon spelen bij de ontwikkeling van de digitale euro?

De Europese Centrale Bank (ECB) slaat de handen in elkaar met enkele bedrijven om de digitale euro te ontwikkelen. Een van die partners is Amazon. Welke rol zal de e-commercegigant spelen?

De ECB begon vorig jaar aan een tweejarige onderzoeksfase naar de digitale euro. Daarin richt de ECB zich op vraagstukken rond veiligheid en gebruiksvriendelijkheid van een digitale munt. Om de digitale munt te ontwikkelen werkt de toezichthouder nu samen met vijf andere bedrijven, waaronder Amazon.

“Het doel is om na te gaan hoe goed de technologie achter een digitale euro past in de door de bedrijven ontwikkelde prototypes. De gesimuleerde transacties zullen worden gestart met behulp van de door de vijf bedrijven ontwikkelde front-end prototypes en worden verwerkt via de interface en back-end infrastructuur van het Eurosysteem”, meldt de centrale bank op haar site.

Amazon, de e-commerce betaalspecialist

Op de site staat ook te lezen dat elk geselecteerde bedrijf een welomschreven rol zal spelen in de ontwikkeling van de digitale euro. Als e-commerce-gigant zal Amazon – het enige niet-Europese bedrijf dat is geselecteerd – zich logischerwijs richten op gebruikscases met betrekking tot betalingen op e-commercesites.

De betrokkenheid van de Amerikaanse reus Amazon bij het project om een digitale euro te ontwikkelen komt misschien als een verrassing, maar voedt ook het debat over de digitale soevereiniteit van de EU. De rol die Amazon zal spelen, zal daarom eerder beperkt zijn. Het gaat er alleen om de ECB te helpen een geschikte interface te ontwikkelen voor het gebruik van de digitale versie van de euro op e-commercesites.

Ook deze vier bedrijven helpen

De vier andere geselecteerde bedrijven zijn allemaal Europees:

  • De Spaanse bank CaixaBank gaat online peer-to-peer betalingen afhandelen.
  • De Franse betalingsverwerker Worldline gaat zich richten op offline peer-to-peer betalingen.
  • Het consortium European Payment Initiative zal verantwoordelijk zijn voor de betalingen in verkooppunten, geïnitieerd door de klant.
  • De Italiaanse specialist in elektronische betalingen Nexi zal zich concentreren op betalingen in verkooppunten, geïnitieerd door de handelaar.

“De prototyping-oefening is een belangrijk onderdeel van de lopende tweejarige onderzoeksfase van het digitale europroject. Het zal naar verwachting in het eerste kwartaal van 2023 worden afgerond, wanneer de ECB ook haar bevindingen zal publiceren”, aldus de centrale bank.

Het zal hoe dan ook nog een tijdje duren vooraleer we effectief zullen kunnen betalen met de digitale euro. Die zal naar verwachting pas in 2026 in omloop worden gebracht.

(ns)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20