Waarom neemt de Artemis 1-ruimtemissie met Helga en Zohar twee poppen mee?

Op 16 november werd de Artemis 1-raket gelanceerd vanop het Kennedy Space Center in Florida. Aan boord bevinden zich twee poppen, Helga en Zohar, die met de raket in een baan rond de aarde worden gebracht.

Waarom is dit belangrijk?

Het is ondertussen al vijftig jaar geleden dat Gene Cernan, de commandant van de Apollo 17-missie, als laatste voet zette op de maan. Nu wordt echter opnieuw gewerkt aan een bemande maanmissie. Artemis 1 is de verkenner, die tegelijk ook moet meten welke impact een missie buiten de Vanallengordels, twee gordels van geladen deeltjes die rond de aarde draaien, hebben op een menselijk lichaam.

In het nieuws: De missie is onbemand, maar voert tegelijk twee passagiers mee: Helga en Zohar, twee poppen die volgestoken zijn met meetapparatuur. Olivier Van Hoey, wetenschappelijk medewerker bij SCK, het Belgische nucleaire onderzoekscentrum, gaf bij Business AM Radio meer duiding over het project.

“Die twee poppen zijn erg gelijkaardig aan echte mensen. Ze bestaan uit een soort plastic dat gelijkaardig is aan menselijk weefsel. Ze bevatten ook een hele hoop stralingssensoren, die in kaart gaan brengen aan welke hoeveelheid straling astronauten tijdens toekomstige missies zullen worden blootgesteld”, zo verduidelijke Van Hoey.

Bij de test werd een van de poppen uitgerust met een vest vol sensoren en de andere niet. “Met die sensoren willen we eigenlijk meten of die vest voldoende bescherming biedt.


Van Hoey gaf later in het interview verder details over de vesten, en waarom die pas anno 2022 worden getest. Dit heeft veel te maken met de aard van de missies die tegenwoordig plaatsvinden. Meer hierover kan u luisteren op Business AM Radio.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.