Welke rol speelt Vlaanderen in de ruimte?

Met Raphaël Liegeois stuurt België binnenkort een derde astronaut de ruimte in. Maar wat heeft België, en specifiek nog de deelstaat Vlaanderen, daar te zoeken?

Waarom is dit belangrijk?

Liegeois is tevens de eerste ruimtevaarder uit het zuidelijke deel van het land. Zijn twee voorgangers, Dirk Frimout en Frank De Winne, waren allebei afkomstig uit Vlaanderen. Toch zijn het niet enkel de astronauten die Vlaanderen op de ruimtekaart zetten.

“Wij doen met Vlaanderen heel wat in de ruimte”, zo klonk Kris Vanderhauwaert, de manager van Flanders Space, de cluster de cluster van Vlaamse Ruimtevaartbedrijven, op Business AM Radio. “Er zijn zo’n 42 Vlaamse bedrijven actief in de ruimtevaart. Je zou kunnen zeggen dat Vlaamse bedrijven in elk stuk van een ruimtevaartmissie aanwezig zijn, en daar ook technologie voor kunnen leveren.”

“Zeker wanneer we spreken over satellietmissies, aardobservatiemissies, satellietnavigatie, ook daarin zit Vlaamse technologie. Het kan dan gaan over sensoren, zonnepanelen, of ook volledige satellieten zelfs.”

Volgens Vanderhauwaert gaat Flanders Space, het Vlaams ruimtevaartprogramma, de Vlaamse competenties en sterktes enkel verder versterken. Daarvoor kan het elf miljoen euro gebruiken. “Dankzij die middelen willen we daar meer op inzetten, ook om ervoor te zorgen dat de Vlaamse bedrijven sterker staan op internationaal vlak.”


Later in het interview gaf Vanderhauwaert nog cijfers over de ruimtevaarteconomie en de rol van Vlaanderen daarin. Ook werd aangehaald welke impact de ruimtevaart heeft op de economie en op andere sectoren. Luister het volledige interview op Business AM Radio.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.