Welke klimaattop? OPEC zegt dat energiemix in 2045 nog altijd voor 70 procent uit fossiele brandstoffen zal bestaan

Welke klimaattop? OPEC zegt dat energiemix in 2045 nog altijd voor 70 procent uit fossiele brandstoffen zal bestaan
(Getty Images)

OPEC, het kartel van olieproducerende landen, denkt dat tegen 2045 12,1 biljoen dollar zal worden geïnvesteerd in de olie-industrie. 

Waarom is dit belangrijk?

Terwijl de effecten van de klimaatverandering steeds meer voelbaar beginnen te worden, zijn veel landen begonnen aan een transitie naar groene energie. Maar sinds de oorlog in Oekraïne begon, is gebleken hoe pijnlijk afhankelijk de wereld nog altijd is van fossiele brandstoffen. Volgens OPEC zal de vraag daarnaar zelfs enkel toenemen tot het midden van de eeuw.

De essentie: OPEC voorspelt in een jaarlijks rapport over de olie-industrie dat de vraag naar het zwarte goud de komende decennia fors zal toenemen. 

  • Het verwacht dat tegen 2045 wereldwijd zo’n 12,1 biljoen dollar zal worden geïnvesteerd in de sector. Dat is 300 miljard meer dan het vorig jaar voorspelde. 
  • Dat is volgens OPEC nodig om te voldoen aan de groeiende wereldwijde vraag naar olie. Tegen 2025 zouden dagelijks 9 miljoen vaten meer moeten worden opgepompt. Indien dat cijfer niet wordt behaald, zou de wereldwijde energievoorziening niet gegarandeerd kunnen worden.
  • De grotere vraag zal vooral merkbaar zijn in Aziatische en Afrikaanse landen. Dat komt voornamelijk door hun sterke economische groei, alsook het stijgende bevolkingsaantal. In het Westen zal de vraag intussen afnemen.
  • OPEC denkt dat het aandeel van fossiele brandstoffen in de wereldwijde energiemix in 2045 nog altijd 70 procent zal bedragen, tegenover zo’n 80 procent vandaag de dag.

“Onnodig gedemoniseerd”

Opmerkelijk: Terwijl het oliekartel zegt dat meer geïnvesteerd moet worden in de oliesector, bereiden veel landen zich voor op de klimaattop COP27 in Egypte in november. 

  • In afwachting van de klimaattop heeft het Internationale Energieagentschap (IEA) in een eigen jaarrapport landen opgeroepen om minder fossiele brandstoffen te gebruiken. Dat zou nodig zijn om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graden Celsius.
  • Het denkt, in tegenstelling tot OPEC, dat de piek van de olieproductie mogelijk dit decennium al zou zijn bereikt. Door de oorlog in Oekraïne zou de wereldwijde omschakeling naar groene energie juist versneld zijn. 
  • Het kartel van olieproducerende landen zei echter dat de industrie “onnodig gedemoniseerd” wordt. Het waarschuwt er verder voor dat “chronische onderinvestering” voor een wereldwijde energiecrisis zou kunnen zorgen.
  • Opvallend: OPEC+, het oliekartel plus bondgenoten, besloot in oktober toch om vanaf volgende maand 2 miljoen vaten olie per dag minder op te pompen. Dat zou het niet doen omdat het zich zorgen maakt om het klimaat, maar om het hoofd te bieden aan de dalende vraag naar het zwarte goud.
  • De OPEC+-landen beweren dat dit wordt gedaan om de economische malaise die de wereld teistert, het hoofd te bieden. Toch is niet duidelijk of de productieverlaging in de realiteit een voelbare impact zal hebben.

(jvdh)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.