Welke invloed hebben onze oudere broers en zussen op ons gedrag?

Iemand met een oudere zus die op jonge leeftijd moeder werd heeft vijfmaal meer kans om zelf ook op jonge leeftijd zwanger te raken. De kans dat iemand een sigaret opsteekt of alcohol drinkt is 25% tot 36% hoger wanneer een broer of zus dat net ook deed. Hoewel ook goede daden aanstekelijk in de familie werken, is dit familie-effect vooral van toepassing op asociaal gedrag, aldus Alix Spiegel voor NPR.

Psychologen hebben zich in het verleden vooral op de invloed van onze ouders, onze leeftijdsgenoten en onze genen geconcentreerd om onze levenskeuzes en ons gedrag te verklaren. De voorbije tien jaar is eindelijk ook aandacht naar de rol van oudere broers en zussen gegaan.

Volgens professor Richard Rende van de Brown University hebben onze broers en zussen in bepaalde gevallen zelfs meer invloed op ons gedrag dan onze ouders. Zo toont zijn onderzoek duidelijk aan dat een rokende oudere broer of zus beter voorspelt of iemand zal beginnen roken dan een rokende ouder.

In psychologisch en economisch labiele families met weinig aanwezige ouders is de invloed van een oudere broer of zus het grootst. Dit verklaart volgens Rende ook direct waarom goed gedrag minder vaak wordt gekopiëerd dan wangedrag: de invloed van oudere broers en zussen is het grootst wanneer de familie het moeilijk heeft en slecht gedrag waarschijnlijker is.