Nu 6 september nadert, maken de techgiganten zich op voor de grootste antitrustmaatregel van de EU tot nu toe. Deze datum markeert een belangrijke nieuwe fase in de strijd van de Europese Unie om van de digitale markten een gezonde ruimte te maken voor iedereen, zowel grote als kleine spelers, maar ook gebruikers.
Het nieuws: Op woensdag 6 september zal de Europese Unie de technologiebedrijven aanwijzen die de eerlijke concurrentie op digitale markten in gevaar brengen.
- Het is een aanwijzing die de techreuzen liever niet krijgen. Indien de Digital Markets Act, kortweg DMA, op hen van toepassing is, zullen ze zich moeten schikken naar de nieuwe eisen van de EU binnen de digitale ruimte.
- Dit houdt in dat ze hun platforms moeten openstellen voor diensten van derden of dat ze gegevens van hun gebruikers moeten delen met anderen, zodat iedereen dezelfde kansen heeft.
- Maar het zal ook betekenen dat ze hun eigen diensten en producten niet mogen promoten en dat consumenten geen verbinding mogen maken met externe bedrijven vanaf hun platform.
- Wie op 6 maart 2024 niet in orde is, zal een zware boete krijgen.
- Boetes kunnen oplopen tot 10 procent van de totale wereldwijde jaaromzet van het bedrijf, of tot 20 procent in geval van herhaling.
Zoom out: Sinds 2 mei van dit jaar is de wetgeving voor digitale markten van kracht binnen de EU. Deze DMA heeft tot doel de concurrentie en eerlijkheid op digitale markten te waarborgen.
- Met deze wetgeving wil de EU een gezonde digitale ruimte creëren, zowel voor spelers als voor gebruikers.
- Het richt zich voornamelijk op “gatekeepers”, bedrijven die zo enorm zijn dat ze in staat zijn hun eigen regels op te leggen en de concurrentie te verpletteren.
- De DMA legt een reeks objectieve criteria vast om een platform als “gatekeeper” te kwalificeren, waaronder hun sterke economische positie, aanzienlijke impact op de interne markt of sterke tussenpositie – ze verbinden een groot aantal gebruikers met een groot aantal bedrijven, enzovoort.
Een rechtszakengolf in het verschiet
Big Tech mag dan bang zijn voor 6 september en de aankondiging van de EU, dat betekent niet dat ze lijdzaam afwachten zonder actie te ondernemen. In feite bereiden ze achter de schermen een tegenoffensief voor, waarbij ze veel moeite hebben gedaan om te proberen de Europese Unie te beïnvloeden, zoals persbureau Bloomberg meldt.
- We kunnen ons verwachten aan veel wendingen – en rechtszaken – de komende maanden, met betrekking tot de Big Tech in Europa.
- Zo liet Amazon in het kader van de Digital Service Act al eens zijn tanden zien.
Opgemerkt: sommige bedrijven zouden wel eens op meerdere fronten kunnen strijden, aangezien de EU al verschillende grote technologiebedrijven heeft geviseerd onder de DSA, de Digital Services Act.
(nd)