De weinig rooskleurige economische vooruitzichten voor Wallonië en Brussel: Vlaanderen is opnieuw primus van de klas

De weinig rooskleurige economische vooruitzichten voor Wallonië en Brussel: Vlaanderen is opnieuw primus van de klas
Rudi Vervoort & Elio Di Rupo – POOL ALEXIS HAULOT/BELGA MAG/AFP via Getty Images)

Het Federaal Planbureau heeft zijn rapport over de regionale economische vooruitzichten voor 2023-2028 gepubliceerd. Daaruit blijkt dat de groei in Vlaanderen tijdens de crisis beter standhield dan in het zuiden van het land en dat die in de toekomst sterker zal blijven.

In het nieuws: In navolging van het nationale rapport van juni heeft het Federaal Planbureau nu de economische vooruitzichten per regio gedeeld.

Economische activiteit

Op economisch vlak doet het Vlaanderen het opnieuw beter dan Wallonië en Brussel, zowel tijdens de crisis als in de komende jaren.

  • 2021: Het Vlaamse bruto binnenlands product (bbp) overtrof het niveau van voor de coronacrisis met 1,5 procent. Het Brusselse bbp daarentegen lag nog steeds 0,4 procent onder het niveau van voor de pandemie en dat van Wallonië lag zelfs 1,4 procent lager.
  • 2022: De groei trok weer aan in het eerste kwartaal, dankzij de inhaaleffecten na de crisis. Maar dit momentum kwam in de tweede helft van het jaar abrupt tot stilstand als gevolg van de gestegen energieprijzen en de wereldwijde inflatie. Deze keer was de Brusselse economische activiteit het sterkst toegenomen, met 3,5 procent op jaarbasis, gevolgd door Vlaanderen met 3,3 procent. Wallonië bleef achter met een groei van 2,8 procent.
  • 2023: De afzwakkende inflatie had in het eerste kwartaal van dit jaar een positieve impact op de economische groei, maar de internationale context is er momenteel een van economische vertraging. De twee zuidelijke regio’s van het land zullen het dit jaar naar verwachting opnieuw het minst goed doen, met een groei van 0,9 procent in Wallonië, 1,3 procent in Brussel en 1,4 procent in Vlaanderen.
  • 2024: De economische groei zal versnellen ten opzichte van het voorgaande jaar. De groei zal naar verwachting uitkomen op 1,7 procent in Vlaanderen en 1,5 procent in Wallonië, terwijl de groei in Brussel licht vertraagt (1,2 procent).
  • 2025-2028: Opnieuw hetzelfde verhaal. Een Vlaamse bbp-groei van gemiddeld 1,6 procent op jaarbasis, tegenover 1,3 procent voor het Waalse bbp en 1,1 procent voor het Brusselse bbp.

Werkgelegenheid

De vooruitzichten voor de werkgelegenheid zijn beter. Dankzij de overheidssteun bleef de werkgelegenheid relatief stabiel tijdens de gezondheidscrisis in 2020. “In 2021 hernam de groei van de binnenlandse werkgelegenheid uitzonderlijk sterk in Vlaanderen en in Wallonië”, schrijft het Federaal Planbureau. De groei was bescheidener in Brussel, maar de hoofdstad maakte een inhaalbeweging tegen 2022 en zag de werkgelegenheid stijgen met 1,8 procent, tegenover 2,2 procent in Vlaanderen en 1,9 procent in Wallonië.

Tegen de achtergrond van de conjunctuurvertraging zou de werkgelegenheidsgroei in 2023 sterk afnemen in de drie gewesten, tot 1,2 procent in Vlaanderen en 0,8 procent in Wallonië en Brussel. In 2024 zal de groei verder afnemen in Brussel (0,5 procent) en stabiliseren in de andere twee gewesten (1,1 procent in Vlaanderen, tegenover 0,8 procent in Wallonië). Tot slot wordt verwacht dat in de periode 2025-2028 de binnenlandse werkgelegenheidsgroei gemiddeld 0,5 procent per jaar zal bedragen in Brussel, 1 procent in Vlaanderen en 0,7 procent in Wallonië.

Het tekort

Het tekort van de gemeenschappen en gewesten daalt op middellange termijn, maar blijft op een hoger niveau dan voor de gezondheidscrisis, stelt het Federaal Planbureau vast. De gezondheidscrisis, de overstromingen (in Wallonië) en de overheidssteun tijdens de energiecrisis en de opvang van Oekraïense vluchtelingen hebben de overheidsfinanciën in 2020, 2021 en 2022 enorm onder druk gezet.

Nu de meeste van deze crisissen achter de rug zijn, zal het gat in de overheidsfinanciën geleidelijk verdwijnen, ook al blijft het tekort groter dan voor de crisis. Het Federaal Planbureau waarschuwt ook dat de rentelasten, gekoppeld aan het verstrakkende geldbeleid van de Europese Centrale Bank (ECB), zwaar zullen wegen op de gefedereerde entiteiten.

(ns)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.