Weer een nieuw golfenergiesysteem met weer een ander ontwerp

Het Schotse bedrijf AWS Energy heeft een succesvolle testperiode afgerond met hun golfenergiesysteem Archimedes Waveswing. De gigantische onderwaterboei deint mee met de golven en wekt zo energie op. Het is één van de vele golfenergie-innovaties van de afgelopen tijd.

Golfenergie is booming. Met enige regelmaat presenteren nieuwe bedrijven ideeën om energie te putten uit het deinen van de zee, elk ontwerp weer net even anders dan de vorige. Het Schotse AWS Energy ontwikkelde een gigantische boei die met een ketting vastzit aan de zeebodem en zweeft onder het wateroppervlak.

Onderwater boei

De boei, de Archimedes Waveswing, bestaat uit twee op elkaar gestapelde cilinders. Zodra een golf boven de boei glijdt, duwt de waterdruk de bovenste cilinder naar beneden. Als de golf gepasseerd is, gaat de cilinder weer omhoog. Een generator in de onderste cilinder gebruikt deze op- en neergaande beweging om elektriciteit op te wekken. Via een kabel kan deze elektriciteit vervolgens naar land worden gebracht.

AWS Energy testte hun prototype bij het European Marin Energy Centre bij de Schotse Orkney Eilanden. Deze plek is berucht om zijn woeste zee, waardoor het een ideale testgrond is voor golfenergiesystemen.

Vermogen nog beperkt

De Archimedes WaveSwing heeft een gemiddeld vermogen van 10 kilowatt met uitschieters van 80 kilowatt. Gek genoeg is dat niet heel veel als je kijkt naar de grootte van het apparaat. Het prototype is 7 meter lang en beslaat met zijn 4 meter omtrek al snel anderhalve weghelft. Recent schreven we nog over een stationair golfenergiesysteem, zij het wat groter dan de Archimedes, met een vermogen van 200 kilowatt.

AWS Energy claimt wel dat het uiteindelijk boeien wil maken met een vermogen van 15 tot 500 kilowatt. Het is echter onduidelijk of een groter vermogen ook betekent dat het apparaat in omvang toeneemt of dat er nog efficiëntieslagen te maken zijn.

Ruige zeeën

Het Schotse bedrijf heeft in ieder geval wel bewezen dat het zijn boei in slechts twaalf uur, van kust naar zeebodem kan vervoeren, kan installeren en energie laten opwekken. Ook werkt het apparaat onder zware condities tot in ieder geval windkracht 10. Bijkomend voordeel is dat de Archimedes eenvoudig van onder- naar bovenwater kan worden gebracht. Daardoor kan de boei relatief makkelijk onderhouden worden.

Hernieuwbare energie uit golven

Golfenergie heeft veel potentie om de simpele reden dat golven er altijd zijn. Vooralsnog zijn er alleen nog geen oplossingen die op grote schaal energie opwekken. Wel verwacht de Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO), een gerenommeerd onderzoeksinstituut uit Australië, dat in 2050 1,3 procent van de mondiale energievraag uit golven wordt opgewekt.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.