WeChat bespioneert buitenlandse gebruikers om censuurdatabase te vergroten

De Chinese internetgigant Tencent heeft naar verluidt de berichten die buitenlandse gebruikers op WeChat zetten, gebruikt om censuurtechnieken voor Chinese gebruikers op punt te zetten.

WeChat heeft ongeveer 1 miljard gebruikers over de hele wereld. Het is de meest populaire chatapp van China en is er quasi-volledig geïntegreerd in het dagelijks leven. U kan WeChat in China onder meer gebruiken voor betalingen en bestellingen.

Blokkeren

Surveillance en censuur van sociale media is in China schering en inslag. Bedrijven die zulke diensten aanbieden verwijderen of blokkeren vaak berichten die volgens Peking niet door de beugel kunnen.

Maar Citizin Lab, een onderzoeksbureau dat onderdeel uitmaakt van de universiteit van Toronto, zegt donderdag in een rapport dat ‘documenten en beelden die gedeeld zijn onder niet-inwoners van China, gesurveilleerd worden en gebruikt worden om de database op te bouwen die WeChat gebruikt om Chinese accounts te censureren.’

WeChat heeft nog geen antwoord gegeven op de aantijgingen.

Tencent

Citizin Lab stelt wel duidelijk in het rapport dat er ‘geen duidelijk bewijs is dat Tencent de database ook gebruikt om op internationale WeChat-gebruikers toe te passen.’

De organisatie heeft een experiment uitgevoerd met twee groepen accounts. De ene groep bevatte alleen accounts die niet in China geregistreerd stonden. De andere groep accounts stonden elders geregistreerd.

De groep stuurde berichten en documenten naar de niet-Chinese accounts om te zien of het algoritme van Tencent de politiek gevoelige berichten zou oppikken. Als dat zo was, zouden Chinese accounts die berichten niet kunnen zien.

Algoritme

Op basis van dat onderzoek konden de onderzoekers afleiden dat buitenlandse content inderdaad gebruikt wordt om het Chinese censuuralgoritme te voeden.

Eerder was er geen bewijs dat de censuurmachine van Tencent ook buitenlandse gebruikers viseerde. Met het onderzoek bestaat daar nu quasi-zekerheid over.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20