Markten:
Markten inladen...

ZATERDAG 24 OKT

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

WeChat-ban geblokkeerd door Amerikaanse rechtbank

Logo Business AM
Tech

21/09/2020 | Sofie Van Waeyenberghe | 3 min leestijd

(Isopix)

Terwijl de TikTok-deal nog wordt afgerond, is de ban voor die andere Chinese app volledig afgevoerd. Een rechtbank in San Francisco zegt dat die ban mogelijk in strijd is met de grondwet.

Wat? WeChat is een Chinese app, onderdeel van Tencent, die in de Verenigde Staten veel succes kent onder zakenmensen en Amerikanen met familie in China. Die app stond ook op de zwarte lijst van Donald Trump en moest dus uit de app stores verdwijnen.

Mislukt: Die ban gaat nu niet door. Tencent had een rechtszaak aangespannen tegen de Verenigde Staten. De rechtbank van San Francisco in Californië heeft nu geoordeeld dat die zaak ook zal doorgaan. Omdat WeChat normaal op maandag uit de app stores moest verdwijnen, en de implicaties daarvan zeer groot zijn, wordt de ban nu geblokkeerd.

Wat is het probleem met de ban? Volgens rechter Laurel Beeler zijn er voldoende indicaties dat de wetgeving van Trump in strijd is met de Amerikaanse grondwet. In het eerste amendement staat namelijk dat de staat geen wetten mag opleggen die in strijd zijn met de vrijheid van meningsuiting. De schade die berokkend wordt door de ban, is niet in verhouding tot de voordelen die het verbod zou opleveren, of dat is het argument van Tencent.

Letterlijk: ‘De veiligheidsproblemen bij Tencent zijn zeker significant. Maar hier heeft de overheid weinig bewijs geleverd dat de ban van WeChat voor alle inwoners van de Verenigde Staten het beoogde effect zal hebben. Zoals de aanklagers aantonen, zijn er alternatieven voor een ban, zoals WeChat weren van overheidstoestellen zoals in Australië of andere stappen ondernemen om de veiligheid van de gegevens te verifiëren.’

En TikTok dan? TikTok zou in principe dezelfde procedure kunnen volgen, maar is niet, zoals WeChat, een communicatiemiddel pur sang. Het kan dus best dat de rechter deze redenering niet zou volgen voor TikTok. Daarnaast heeft ByteDance een algoritme in handen, dat aan de basis van het bedrijf ligt. Dat algoritme is even belangrijk voor Trump dan de dienst an sich.

Source: BusinessAM


Gelijkaardige artikels


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  41.688.829
 • Aantal
  doden
  1.137.115
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  270.132
 • Aantal
  doden
  10.588
Biden vs Trump
AMERIKAANSE VERKIEZINGEN
Volg het hier LIVE elke dag
 • Wie wint de Amerikaanse verkiezingen?

  Biden vs Trump
Logo Business AM

Business AM | Stocks