Revolutie in autobrandstoffen: “Waterstof zal hetzelfde betekenen als diesel destijds”

De wetenschap is volop op zoek naar alternatieven voor fossiele brandstoffen. In waterstof zit veel toekomst. Rijden we straks allemaal in een auto op die brandstof? Docent en onderzoeker Mark Pecqueur van de Thomas More Hogeschool gelooft alvast in het potentieel. Business AM sprak met hem over wat er nodig is.


Beluister hier het volledige gesprek met Mark Pecqueur:


Uitgelegd: Water kan je scheiden in waterstof en zuurstof. Waterstof is een drager van energie, een gas dat je kan vergelijken met aardgas. Dit gas kan je enerzijds gebruiken in een verbrandingsmotor zoals bij benzine, maar anderzijds kan je het ook gebruiken als een brandstofcel. Dat is een soort batterij die je niet hoeft te laden. In plaats daarvan kan je er direct elektriciteit van maken.

  • Pecqueur: “We moeten realistisch zijn: een elektrische auto past niet bij iedereen. Ik ben ervan overtuigd dat waterstof hetzelfde zal zijn als diesel destijds. Eind jaren zeventig, begin jaren tachtig geloofde niemand in diesel personenauto’s. Totdat we tien jaar later meer diesel dan benzine verkochten. Die omslag zie ik ook komen met waterstofvoertuigen, zodra er een netwerk is.”
  • “We moeten kijken naar het opwekken van hernieuwbare waterstof. Dat zal niet in België lukken. Als je zonnepanelen op je dak hebt, dan heb je per kilowattpiek ongeveer 850 kilowattuur elektriciteit per jaar. Als je datzelfde zonnepaneel in Spanje op het dak legt, dan heb je al het dubbele. En als je dan naar zonrijke gebieden gaat, zoals woestijngebieden in Noord-Afrika, dan heb je het drievoud.”
  • “Maar je verliest de helft van dat rendement met de productie van waterstof. Maar je hebt (in Noord-Afrika, red.) het drievoud aan elektriciteit om te beginnen”, stelt Pecqueur. “En als je dan vanuit Afrika vloeibare waterstof naar België kan brengen, heb je nog altijd 50 procent meer energie dan wat je van je eigen zonnepaneel krijgt. Dus de energie uit waterstof zullen we moeten importeren vanuit zonrijke gebieden.”

(fjc)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.