Waterrekening berekenen? Bespaar elke maand geld uit!

 

In allerlei media wordt steeds meer aandacht besteed aan het zorgvuldiger nadenken over de hoeveelheden water die je gebruikt. Alsmaar meer mensen worden zich bewust van de effecten die het besparen op water met zich mee kan brengen. Zonder echt veel moeite kun je namelijk al heel wat liters water besparen, denk maar eens aan de waterverspilling die vaak plaatsvindt bij het wassen van je auto, het besproeien van je tuin en het uitgebreid badderen of douchen.

Bewust worden van de verspilling van water

In de regel zal het positieve effect van waterbesparing waar te nemen zijn in drogere gebieden. In deze gebieden zal het belang van besparingen op het watergebruik dan ook vrij snel doordringen tot grote delen van de bevolking. In ons land zal het besparen van water vooral gericht zijn op het besparen van geld, water dat uit de kraan komt is nu eenmaal niet gratis. Per jaar kun je dan ook al snel tientallen tot zelfs honderden euro’s besparen op de waterrekening als je goed blijft letten op de hoeveelheden water die je vaak verspilt, en dit uiteraard probeert te voorkomen. Denk maar eens aan iedere keer dat je de kraan laat lopen tijdens de afwas of tijdens het tanden poetsen. Je zult versteld staan hoeveel geld je op die manier door het afvoerputje laat wegvloeien.

De kosten van het watergebruik zal namelijk niet beperkt blijven tot wat je te zien krijgt op je waterrekening. Op het ogenblik dat het water zelfs warm is als het uit de kraan blijft stromen, dan zul je ook nog eens een heleboel energie door de afvoer weg laten vloeien. Niet alleen zal daardoor dus je waterrekening fors kunnen stijgen, maar zal ook zeker je maandelijkse gas- of elektriciteitsrekening met de nodige euro’s omhoog gaan. Het verwarmen van water is goed namelijk verantwoordelijk voor ongeveer 17 procent van het huishoudelijk energiegebruik en een rekening die op kan lopen tot enkele honderden euro’s op jaarbasis.

Door het besparen op het gebruik van water ten behoeve van je huishouden, kun je meer geld in je zak houden en bovendien het milieu een groot plezier doen. Bovendien hoef je niet enorme stappen te zetten om te helpen om onze planeet op een positieve manier te veranderen. Geld besparen op je waterrekening is dan ook een uitstekend begin om milieubewuster te gaan leven.

Water besparen in huis

Op het moment dat je besluit om te gaan besparen op je persoonlijke gebruik van water, dan is de uitgelezen plaats om hiermee te beginnen je eigen huis. Je huis is namelijk de plek waar je het grootste deel van je tijd door zult brengen en waar je het meest vaak in bad haat (of douchet), de afwas doet en een was in de wasmachine stopt. Je eigen huis zal dan ook de plaats zijn die je de meeste kansen zal bieden om water, en dus geld, te kunnen besparen.

In een doorsnee gezin van vier personen zal ongeveer 400 liter water op een dag gebruiken. Van deze enorme hoeveelheid water zal echter 70 procent worden gebruikt in huis. De badkamer is de plaats in huis waar de grootste hoeveelheden water worden gebruikt, maar er zijn meer ruimtes in huis waar je aanzienlijk op het watergebruik kunt besparen, zoals: de keuken, de wasruimte en elke andere ruimte waar sanitair aanwezig is (hier kunnen immers ook ongemerkt lekkages aanwezig zijn die voor verborgen kosten zullen zorgen).

Het vinden en herstellen van lekkages

Een van de meest belangrijke manieren om water in huis te besparen is het vinden en het herstellen van lekkages in het waterleidingnetwerk in je huis. Zelfs een kleine lekkage kan al snel oplopen tot grote hoeveelheden water die verloren blijven gaan op het moment dat deze niet worden opgemerkt en verholpen. In een gemiddeld huishouden zullen elk jaar namelijk 10.000 liters water verloren gaan als gevolg van lekkages. Met deze hoeveelheid water zou het betreffende huishouden circa om 270 keer een volle trommel was kunnen draaien. Circa 10 procent van de huishoudens kampen zelfs met lekkages die groot genoeg zijn om 90 liters water per dag verloren te laten gaan,

Het opsporen van kleine lekkages, zoals druipende kranen, lekkende kleppen, of versleten vlotter in de spoelbak van het toilet, zijn eenvoudige lekkages die je zelf gemakkelijk kunt verhelpen. Je hoeft hiervoor dus geen extra kosten te maken door het inhuren van een loodgieter. Met het zelf herstellen van dit soort lekkages in huis kun je ongeveer 10 procent besparen op je waterrekening. Bovendien is het, door kleine lekkages op tijd zelf op te lossen, op kosten bespaard kunnen worden op de rekening van een loodgieter die de klus anders voor je zou moeten klaren.

Een manier om vast te stellen of je last hebt van lekkages in huis is door regelmatig je waterrekening te controleren. Op het moment dat er in de wintermaanden, wanneer buitenshuis niet veel water wordt verbruikt, toch steeds een hoge waterrekening op je deurmat blijft vallen, dan kan dit duiden om waterverspilling of op een lekkage ergens in huis. Indien er bij een doorsnee huishouden meer dan 12.000 liter per maand wordt gebruikt, dan is de kans groot dat er ergens een serieus probleem in de waterleiding aanwezig is. Een andere manier om lekkages in huis op te sporen is door elke ochtend, wanneer alle gezinsleden het huis hebben verlaten, de stand op de watermeter te checken. Dit doe je opnieuw aan het einde van de dag voordat de rest weer thuis is gekomen. Op het moment dat in de loop van de dag, wanneer er dus niemand in huis aanwezig was, volgens de meter toch water is gebruikt, dan weet je dat er ergens een lekkage moet zitten.

Zodra je eenmaal weet dat er ergens een lekkage moet zijn, is het nog zaak om erachter te komen waar het zich bevindt. Soms kun je oppervlakkige lekkages vinden door het nakijken van de pakkingen in je kraan en waterleidingen door heel het huis op de aanwezigheid van water aan de buitenkant. Wanneer je het vermoeden hebt dat de spoelbak van je toilet lekt, dan kun je dat gemakkelijk controleren door een kleurstof toe te voegen aan het water en na 10 minuten te kijken of er gekleurd water in de toiletpot sijpelt. Na dit experiment dien je echter wel je toilet meteen door te spoelen om te voorkomen dat de spoelbak door de kleurstof wordt aangetast.

Op het moment dat je een lekkage hebt geïdentificeerd, dan kun je de juiste stappen gaan ondernemen om het probleem uit de weg te helpen. Zelfs als je dit soort klusjes nog nooit eerder hebt gedaan, kun je aan de hand van diverse online instructievideo’s meestal zelf een heleboel herstellen. Een groot aantal lekkende kranen, toiletten en douchekoppen zijn dan ook prima op te lossen zonder een vakman in te hoeven huren.

Water besparen in de badkamer

Ruim de helft van al het water dat in een huis wordt gebruikt, zal in de badkamer uit de kraan komen. Alleen al het doorspoelen van het toilet kan verantwoordelijk zijn voor 27 procent van een het watersverbruik van een gezin. Het zal dan ook logisch zijn dat op het moment dat je, samen met je gezin, wilt gaan besparen op het gebruik van drinkwater, je op de eerste plaats een kijkje moet gaan nemen in je badkamer en andere toiletruimtes in huis.

Aan de hand van een aantal eenvoudige stappen kun je al aardig wat water, en dus euro’s, besparen in de badkamer:

 • Draai de kraan dicht als je geen water nodig hebt. Uit een standaard kraan in een badkamer stroomt ongeveer 2 liter water per minuut. Dit wil zeggen dat het laten stromen van de badkamerkraan gedurende een paar minuten per dag, zoals tijdens het scheren en/of je tanden poetsen, je maar liefst 300 liters water per maand kan kosten.
 • Warm water kun je overigens ook nog besparen door tijdens het scheren stop in de afvier van de wastafel te steken. Bovendien kun je het water dat gebruikt is bij het scheren ook prima gebruiken om je gezicht af te spoelen na een scheerbeurt.
 • Neem een korte douche, in plaats van een bad in een volgelopen badkuip. In een badkuip gaat la snel ongeveer 36 liter water, terwijl een standaard douchekop gemiddeld slechts 2,5 liter water per minuut gebruikt. Dat betekent dus dat je niet meer dan 14 minuten, maar liever nog een heleboel minuten minder, onder de douche staat je al snel veel water, energie en geld kunt besparen, dan wanneer je een bad zou nemen. Hoe korter je douchet, hoe meer je zult besparen. Door het beknibbelen op de tijd die je elke dag onder de douche staat, bijvoorbeeld van 10 minuten naar 5 minuten, dan kun je 375 liters water per maand besparen.
 • Schakel de douche uit als je het water niet nodig hebt. Wanneer je je in hebt gezeept dan kun je het water weer aanzetten en je snel afspoelen. Door verder per dag niet langer te douchen dan 2 minuten kun je nog eens 150 liters water per maand besparen.
 • Plaats een bespaarknop op de spoelbak van je toilet(ten). In de wat oudere huizen 990 zijn kunnen toiletten zijn geïnstalleerd die met behulp van 3,5 tot 7 liter water door worden gespoeld. Na elk toiletbezoek zal deze hoeveelheid water dus in het riool verdwijnen. Gelukkig zijn er een aantal manieren hier op te besparen, zonder het volledige toilet te vervangen. Eén van deze manieren is om een ​​toilet van een besparende spoelbak te voorzien. Ook zijn er speciale zakken te koop waarin slechts een beperkte hoeveelheid water op kan worden gevangen en die je eenvoudig in een spoelbak van een toilet kunt installeren. Zo kun je vrij gemakkelijk water de hoeveelheid verminderen en alleen de hoeveelheid water gebruiken die nodig is om de tank na een toiletbezoek weer te vullen. Als je geen zin, tijd of geld hebt om allerlei aanpassingen aan te brengen in de spoelbak van je toilet(ten) dan bestaat er nog een erg goedkope en simpele oplossing om toch water te kunnen besparen bij elk toiletbezoek, namelijk door in elke spoelbak een literverpakking van bijvoorbeeld melk te vullen met water en deze in de bak te plaatsen.
 • Er zijn speciale gadgets in de handel waarmee je de doorstroom van water kunt beperken wanneer je een kraan opendraait. Je hoeft hier alleen maar een paar euro’s en wat tijd in te investeren om de kranen in je badkamer, en uiteraard ook de rest van je huis, aan te passen. Het verbruik van water zal hierdoor direct verminderen. Door het aanbrengen van deze eenvoudige aanpassingen kan een gezin al snel 700 liters water per jaar besparen, omgerekend is dat bijna 60 liters per maand.
 • Installeer een waterbesparende douchekop. Dit is weliswaar een wat grotere investering, maar zal daarentegen al snel aardig wat water, en dus ook geld, kunnen besparen. Door het vervangen van slechts één douchekop door een waterbesparend exemplaar kan een gemiddeld gezin ongeveer 2.900 liters water per jaar besparen. Daar komt verder nog een besparing van meer dan 70 euro aan energiekosten bij. De prijs van een waterbesparende douchekop ligt rond de 30 euro waardoor deze investering zich in minder dan zes maanden terug kan hebben verdiend.
 • Upgrade je toilet om nog meer water te kunnen besparen. Door een oud toilet te vervangen door een nieuw exemplaar dat slechts 1,6 liter per spoelbeurt gebruik, of, beter nog een waterbesparend toilet dat niet meer dan 1,28 liters water per spoelbeurt nodig heeft. De vervanging van een oud toilet door een modern toilet kan een doorsnee gezin dagelijks al snel ongeveer 38 liters water besparen, terwijl het upgraden naar een nieuwe waterbesparende wc wel 45 liters water minder gebruikt. Dat komt dus neer hoeveelheden tussen de 1140 en 1350 liters water op maandbasis. Een nieuw standaard toilet kost niet meer als 90 euro, terwijl de prijs voor een waterbesparend exemplaar begint bij circa 250 euro.

Water besparen in de keuken

De kraan in de keuken is een andere geschikte plek om waterbesparende gadget te plaatsen. Het beperken van de stroomsnelheid van het water dat uit de kraan komt, zal tot gevolg hebben dat je elke keer dat je de kraan opendraait minder water zult verspillen. Uiteraard zal de installatie van een dergelijk gadget er eveneens voor zorgen dat je minder snel je waterkoker of waterglas kunt vullen. Andere waterbesparende methoden voor het besparen van water in de keuken zijn onder andere:

 • Doe de afwas met minder water door, in plaats van het water te laten gestaag te laten stromen tijdens bijvoorbeeld de afwas, kun je de wasbak of een afwasteiltje met warm water en afwasmiddel vullen. Dit kan je watergebruik terugbrengen van 20 liters tot 10 liters per afwasbeurt. Op het moment dat je nog efficiënter te werk wilt gaan, kun je een tweede bak of teil vullen met schoon water om daarin de vaat af te kunnen spoelen. Je hoeft dit dus niet meer onder een stromende kraan te doen en kunt dus nog meer water besparen. Verder kun je nog minder water voor de afwas gaan gebruiken als je van tevoren eerst de etensresten van de borden schraapt. Vuile schalen en pannen kun je verder enige tijd laten weken, in plaats van deze onder een lopende kraan proberen schoon te schrobben.
 • Gebruik alleen een volle afwasmachine. Afwasmachines zullen qua waterverbruik sterk variëren, maar vast staat wel dat oudere exemplaren wel 16 liter per wasbeurt gebruiken, terwijl het nieuwere modellen soms niet meer dan 6 liters water nodig hebben en ook nog eens minder elektriciteit gebruiken. Zelfs een oudere vaatwasser gebruikt minder water op het ogenblik dat deze volledig vol is geladen, dan een vergelijkbare afwas die met de hand wordt gedaan. Ook hier geldt echter weer dat je borden en schalen eerst van voedselresten moet ontdoen om water te kunnen besparen. Moderne vaatwassers zullen bovendien sterk genoeg zijn om de vaat schoon te maken zonder een spoeling vooraf waardoor deze stap meestal over kan worden geslagen. Zo bespaar je wel 10 liters water per afwasbeurt.
 • Upgrade je afwasmachine om op die manier nog meer water te kunnen besparen, zeker als je gaat voor een water- en energiebesparend exemplaar. Dit bespaart je tot wel 10 liters water per afwasbeurt. Wanneer je dus je vaatwasser ongeveer vier keer per week aanzet, dan zal dat neerkomen een besparing op meer dan 2.000 liters water op jaarbasis. Een nieuwe energiezuinige en waterbesparende vaatwasser kost minstens 500 euro, maar een dergelijk apparaat kan je behalve de besparing van water ook je elektriciteitsrekening elk jaar met een paar tientjes naar beneden brengen.
 • Kook met minder water door te kiezen voor een pan die de juiste maat heeft. Als je een te grote pan neemt, dan zul je uiteindelijk meer water nodig hebben dan strikt noodzakelijk zou zijn als je de grootte van je pan aan zou hebben gepast.
 • Ontdooi geen producten met behulp van stromend warm water, maar zet de producten een dag van tevoren in de koelkast om gedurende de nacht te ontdooien. Indien dit niet mogelijk is kun je ook een magnetron gebruiken (zelfs zo kun je nog energie en water besparen). Er zit overigens nog een groot nadeel aan het ontdooien van voedsel onder een stromende warme kraan, namelijk het is erg onveilig omdat zo de groei van bacteriën zal worden bevorderd en de kans op ziektes zal worden vergroot
 • Spoel voedingsmiddelen af in een bak, in plaats van deze stuk voor stuk onder een stromende kraan te houden. Op het moment dat je hiermee klaar bent, dan kun je het water gebruiken om bijvoorbeeld de planten in huis water te geven. Ook een gevallen ijsblokje kun je beter bij een plant leggen, dan het zomaar in de gootsteen te gooien. Dit is weliswaar een kleine besparing van water, maar elk beetje zal helpen.
 • Koel je water in kan of fles een koelkast. Zo hoef je je kraan niet geruime tijd te laten lopen om een glas koud water te kunnen drinken.

Water besparen in de wasruimte

In een gemiddeld huishouden zullen elk jaar wel 300 wassen worden gedraaid. Oudere wasmachines gebruikt ongeveer 40 liters water per wasbeurt. Dit komt uiteindelijk neer op maar liefst 12.000 liters waswater per jaar. Gelukkig zijn er meerdere manieren om die hoeveelheid water naar beneden bij te stellen:

 • Alleen een volle wasmachine aanzetten kan een heleboel water en energie besparen. Door te wachten totdat je wasmachine helemaal vol is, kun je je water- en energierekening minder belasten. Wanneer je het aantal wasbeurten terug weet te dringen tot vijf ladingen per maand, dat zal dat een besparing opleveren van maximaal 200 liters water. Volle wasmachines draaien is in het bijzonder van belang als je een zogenaamde voorlader gebruikt die dezelfde hoeveelheid water zal gebruiken ongeacht de hoeveelheid wasgoed dat erin is gestopt. Als je een bovenlader hebt, dan is het mogelijk om wat water te besparen bij de kleinere wasjes door een lager waterpeil of kleiner belading te selecteren.
 • Alleen wassen met koud water, in plaats van de was doen op een hogere temperatuur, zal niet besparen op het waterverbruik, maar wel op de energierekening. Deskundigen zeggen dat koud water een prima manier is om kleding te reinigen die niet te zwaar vervuild, of vettig, is. Zeker als je een koud-water wasmiddel gaat gebruiken. Overschakelen naar wassen met koud water kan een gemiddeld gezin ongeveer 60 euro per jaar besparen op hun energierekening. Als interessante bijkomstigheid van het wassen van kleding in koud water kan worden vermeld dat kleren minder zullen krimpen en hun kleur zullen behouden.
 • Upgrade je wasmachine omdat oudere machines ongeveer 40 liters water per wasbeurt gebruiken. Moderne exemplaren gebruiken echter maar 23 liters water per wasbeurt. Energiebesparende wasmachines zijn overigens nog efficiënter, met het gebruik van slechts 13 liter per wasbeurt, samen met ongeveer 25 procent minder energie. Indien een gezin gemiddeld 300 wasbeurten draait per jaar, dan kan de vervanging van een oude wasmachine door een nieuw energiebesparend exemplaar wel 8.100 liters water besparen. En de elektriciteitsrekening met ongeveer 180 euro per jaar verlagen. Een energiezuinige wasmachine is al te koop vanaf ongeveer 500 euro.

Water besparen buitenshuis

Van al het water dat een gemiddeld huishouden gebruikt zal circa 30 procent buitenshuis worden gebruikt, zoals voor het besproeien van het gazon en de tuin, het wassen van de auto en het vullen van een zwembad. In de zomer zullen gezinnen echter maar liefst 70 procent van al hun water buitenshuis gebruiken. In deze periode van het jaar zal het besparen van water buitenshuis een nog grotere verlaging van je waterrekening veroorzaken, dan besparen op het gebruik van water binnenshuis.

Besproeien van het gazon

Het gazon is de grootste waterslurper in een heleboel tuinen. Maar dat wil niet zeggen dat de enige manier om te kunnen besparen op je waterverbruik inhoudt dat je je gazon laat verdorren. In feite kan zelfs tijdelijk water minder water geven aan je gazon de gezondheid ervan verbeteren. De meeste mensen geven hun gazon namelijk veel meer water dan eigenlijk nodig is. Het te veel besproeien van je gazon of beplanting kan er immers voor zorgen dat het groen zal verdrinken of dat er andere problemen ontstaan, zoals het ontstaan van ondiepe wortels, extreme groei van onkruid, het ontstaan van schimmels en ziekte onder je beplanting.

Naast het verlagen van je waterrekening, kan overmatig gebruik van water problemen veroorzaken voor het milieu. Op het moment dat je je tuin van meer water voorziet dan de bodem vast kan houden, dan zal al het water van de ondergrond aflopen, terwijl meststoffen en pesticiden meespoelen. Een dergelijke afvoer van water zal vaak eindigen in beken en meren en daar het water vervuilen. Door minder water te gebruiken om je tuin te besproeien, kun je beide problemen voorkomen en ook nog eens een heleboel geld in eigen zak houden.

Een aantal manieren om je tuin verstandig te besproeien zijn:

 • Pas de besproeiing van een tuin aan, aan het weer en geef je gazon en planten geen water als de bodem al erg nat is. Wacht bij voorkeur totdat het droger is en het water dieper in de bodem kan dringen. Door op het gras te stappen, kun je gemakkelijk zien of je je gazon moet gaan besproeien. Indien het gras weer rechtop gaat staan, nadat je er een stap op hebt gezet, dan heeft het niet meer water nodig. Ook kun je natuurlijk de kleur van het gras in de gaten houden gras hoeft er in de zomer niet even felgroen uit te zien als in de koelere tijd van het jaar. Indien de kleur echter wat grijsachtig wordt, is dat een teken dat er meer water nodig is.
 • Bewater je tuin in gedeeltes omdat het water sneller verdampt op warme, zonnige plekken, deze zonnige delen van uw gazon hebben dan ook meer behoefte aan water dan de schaduwrijke stukken. Om te voorkomen dat water wordt verspild kun je vaker sprinklers aanzetten in de zonnige gedeeltes, terwijl je de schaduwrijke delen van de tuin wat minder vaak besproeid.
 • Geef dieper en meer, maar wel minder vaak, je gazon water. Hierdoor zal je gras veel gezonder blijven dan wanneer je het een keer per dag een beetje water geeft. Deskundigen adviseren om te wachten tot het de bodem droog is en dan deze lang genoeg te bewateren om de bodem tot een diepte van 10 tot 15 centimeters te doordrenken. Zo zullen er namelijk diepere graswortels kunnen gaan groeien en je gazon in de toekomst beter in staat zal zijn om droogte te weerstaan.
 • Kies het juiste moment om je gazon te besproeien. Wanneer je je gazon midden op de dag gaat besproeien, dan zal een groot deel van het water snel verdampen door de zon en dus de bodem niet kunnen doorweken. Uiteindelijk zul je dus weer sneller je tuin moeten gaan besproeien. Door juist water te geven op de koelere momenten van een dag, zoals ’s avonds laat of ’s ochtends vroeg, kun je het verlies door de verdamping verminderen. Op die manier kun je ongeveer 25 liter per sproeibeurt besparen. Door verder het gebruik van sproeiers op winderige dagen te vermijden omdat zo het water ongelijk wordt verspreid water en er zelfs water op verharde delen van de tuin terecht kan komen.
 • Kies een goede plaats om je sproeiers te plaatsen om verspilling van water terug te dringen met wel 12 tot 15 liters per sproeibeurt op verharde terreinen, zoals straten en trottoirs. Om dit waterverlies te voorkomen, is het zaak dat je je sproeiers goed afstelt en op de juiste plek neerzet zodat het water alleen op je gazon en beplanting terechtkomt.
 • Gebruik een afsluitventiel op je tuinslang zodat wanneer je je gazon met de hand sproeit er geen water stroomt als de slang de ene plek naar de andere brengt. Dit voorkomt niet alleen een spoor van water, maar ook al snel een heleboel euro op je waterrekening. Een goede keuze een tuinslang met daarop een sproeikop met een ingebouwd waterventiel in het handvat.
 • Maai het gras correct af. Wanneer je namelijk gras te kort af dan zal het plantje al zijn energie moeten steken in een vernieuwde groei, in plaats van in de ontwikkeling van diepere wortels (die helpen bij het vergaren van water en voedingsstoffen). Doordat de grassprieten bovendien meer bloot worden gesteld aan de zon, dan zal de verdamping toenemen. Om een ​​gezond gazon te krijgen, dat minder water nodig heeft om te groeien, dien je de messen van de grasmaaier, hoger in te stellen zodat je niet meer dan een derde van elk grassprietje afmaait. De ideale hoogte van de grassprietjes is dan ook ongeveer 5 centimeters.
 • Recycle het maaisel, in plaats van de grasresten na het maaien van het gazon weg te gooien. Beter laat je het afgemaaide gras gewoon op het gazon liggen. Op het moment dat de grasresten af worden gebroken, zullen ze namelijk samen met het water en andere voedingsstoffen door de bodem op worden genomen zodat je minder water en kunstmest aan je gazon hoeft te geven.
 • Verklein je gazon omdat deze vorm van beplanting erg veel water nodig heeft. Door de grootte van je gazon te beperken, kun je dan ook aanzienlijk het watergebruik buitenshuis terugdringen. Bovendien hoef je minder tijd te besteden met het maaien van het gazon. Wanneer je je gazon gaat verkleinen, kun je de overige ruimte opvullen met bomen en struiken, het uitbreiden van bloemperken, het maken van een moestuin of het aanleggen van een terras of tuinpad.

Water besparen op en rond de tuin

Hoewel het gazon in een tuin vaak het meeste water nodig heeft, is het toch zeker niet het enige deel van je tuin waar water wordt gebruikt. Hier onder volgen enkele tips om ook op deze andere plaatsen in de tuin te kunnen besparen op het watergebruik:

 • Besproei op een verstandige manier en dat wil zeggen dat je een heleboel tips, die hierboven zijn gegeven, voor het besproeien van je gazon ook van toepassing zullen zijn op de rest van de tuin. Denk maar eens aan het opstellen van sproeiers in verschillende zones, minder vaak maar diep water geven en dan bij voorkeur in de avond of de vroege ochtend en je sproeiplan aanpassen aan het weer.
 • Gebruik strooisel of compost (ongeveer 5 tot 8 centimeters dik) rond de stam van de bomen en andere planten in je tuin om zo de verdamping van vocht te verminderen en de bodem te koelen. Op die manier zal je tuin met minder water toekunnen en bovendien zal onkruid minder snel de kans krijgen om te groeien en zal de bodem gezonder blijven. Door strooisel te gebruiken kun je al snel tientallen liters water besparen elke keer dat je de beplanting in je tuin water geeft. Bij bomen dien je overigens wel het strooisel een paar centimeters van de stam te houden om op die manier rot te kunnen voorkomen.
 • Controleer de waterbehoefte van je beplanting. Volgroeide struiken hoeven alleen maar twee keer per week te worden bewaterd tijdens het zomerseizoen, en een groot aantal inheemse planten heeft vaak zelfs nog minder water nodig. Aan de andere kant zullen pas geplante struiken en bomen vaker water moeten krijgen omdat hun wortelsystemen nog moeten groeien. Online kun je vandaag de dag zelfs handige tools vinden waarmee je de waterbehoefte van een heleboel planten kunt berekenen.
 • Ken je beplanting in je tuin zodat je kunt herkennen op welke momenten ze tekenen van uitdroging vertonen, bijvoorbeeld als ze gaan verwelken bij een gebrek aan water. Het verwelken van planten kan echter ook wijzen op een ziekte of het afsterven van de wortels door juist een overschot aan water. Verder zullen sommige planten die goed bestand zijn tegen droogte hun bladeren gaan opkrullen bij warm weer, zodat het eruit kan zien alsof ze verwelkt zijn, terwijl ze zo alleen maar water proberen te besparen. Bij twijfel is het altijd verstandig om de vochtigheid van de bodem te checken voordat je overgaat tot het bewateren van de beplanting.
 • Op het moment dat de beplanting in je tuin te veel water gebruikt dan je eigenlijk zou willen, dan kun je een deel, maar uiteraard ook al deze planten, vervangen door exemplaren die minder behoefte hebben aan water. Op deze manier kun je de waterbehoefte van je tuin flink verminderen.
 • Probeer druppelbevloeiing, een manier van bewatering waarbij een met water gevulde buis, die voorzien is van kleine openingen, langzaam water afgeeft aan de bodem in de directe nabijheid van de wortels van planten. Het water komt zo meteen op de plaats waar het nodig is, in plaats van aan het bodemoppervlak waar het water gemakkelijk weer verloren kan gaan, bijvoorbeeld door verdamping of via een afvoer. Druppelirrigatie is volgens deskundigen minstens 90 procent efficiënter dan het geven van water aan de oppervlakte en helpt bovendien het ontstaan van ziektes en de groei van onkruid te verminderen. Een druppelirrigatiesysteem kun je aansluiten op een tuinslang en handmatig bedienen of kiezen voor een permanente aansluiting en zelfs een automatisch controlesysteem gebruiken om je tuin water te geven.
 • Gebruik regentonnen om op je waterrekening te besparen. Je gebruikt dan immers een stuk minder drinkwater buitenshuis. Het enige wat je hoeft te doen is leidingwater te vervangen door water dat je hebt verzameld in één of meerdere regentonnen. De meest eenvoudige manier om regenwater op te kunnen vangen is door één van de regenpijpen op je dak uit te laten komen in een regenton. De bewatering van je tuin kan vervolgens met de hand, maar ook met een tuinslag of sproeiers gebeuren. Als je de inhoud van een volle regenton vier keer in het groeiseizoen zou gebruiken voor de bewatering van je tuin, dan zul je 200 liters leidingwater besparen. De regenton kan bovendien dienst doen als water reserve in tijden van droogte.

Besparen op water voor andere toepassingen buitenshuis

Samen met het gebruik van water ten behoeve van bewatering van het gazon en de beplanting, gebruiken veel mensen water buitenshuis ook voor het (aan)vullen van zwembaden en andere waterpartijen, maar eveneens voor het schoonmaken van allerlei zaken. Hieronder zijn een aantal manieren om op deze andere buitenactiviteiten ook water te besparen en het verbruik in de hand te houden.

 • Gebruik een bezem in plaats van een waterstraal om vuil weg te krijgen van je oprit, stoep of terras. Volgens deskundigen gebruikt een standaard tuinslang namelijk een heleboel water dat je eigenlijk direct weer in het riool laat verdwijnen als je de stoep gedurende een paar minuten afspuit. Op het ogenblik dat je water moet gaan gebruiken, om bijvoorbeeld een vlek te verwijderen die niet kan worden weggeveegd, dan kun je proberen op een beetje water gericht op de vervuiling te spuiten en vervolgens met behulp van een bezem de vlek weg te schrobben. Uiteraard zou je ook een zogeheten waterbezem kunnen gebruiken, dit is een verlengstuk waarmee je de waterdruk van een tuinslang kunt versterken door middel van het toevoegen van extra lucht. Er zal dan minder water door de slang worden gevoerd waardoor de straal onder invloed van de toegevoegde lucht een stuk krachtiger wordt.
 • Je auto niet afspuiten met leidingwater, maar bij voorkeur kiezen voor een autowasbeurt in een wasstraat. In een wasstraat kan het gebruikte water weer wordt gerecycled. Een basis wasbeurt zal in de regel slechts een paar euro’s kosten en waarschijnlijk zal je auto zo zelfs schoner worden dan wanneer je dit thuis zou doen met behulp van een tuinslang. Indien je echter niet de tijd of het geld hebt, dan kun je altijd ook nog een emmer met zeepsop, of alleen water, vullen en spons gebruiken voor het wassen van je auto. Een emmer bevat ongeveer vijf liters water, dus in vergelijking met vijf minuten de tuinslang te gebruiken heb je al snel tientallen liters water bespaard.
 • Dek een zwembad op momenten dat het niet wordt gebruikt zodat de hoeveelheid water niet verloren kan gaan als gevolg van verdamping. Het afdekken van een zwembad helpt verder tegen het afkoelen van het water zodat je ook nog een kunt besparen op de energiekosten voor de verwarming van het zwemwater.
 • Let op het waterpeil bij het vullen van een zwembad zodat het bad niet overstroomt en er kostbaar water verloren gaat. Door het bad niet tot aan de rand toe te vullen, zal er bovendien geen, of in elk geval minder, water verloren gaan wanneer er personen in het zwembad stappen.
 • Houd water in het zwembad door niet te gaan duiken of te spatten. In deze gevallen zal er immers aardig wat water buiten het bad terechtkomen en dus verloren gaan. Het zwembad zal dan vaker met water bijgevuld moeten worden. Dat wil overigens niet zeggen dat je het plezier van de gebruikers van het bad moet bederven door een volledig verbod op deze activiteiten, maar herinneren hen er wel aan om niet opzettelijk veel water te verspillen.
 • Wanneer je een automatische zwembadreiniger gebruikt, dan dien je deze zo in te stellen dat de straal is gericht op de wand. Een niet goed ingestelde zwembadreiniger kan namelijk ervoor zorgen dat het water gaat vernevelen, en dus al verdampt zal zijn voordat het te reinigen oppervlak is bereikt.
 • watervallen en andere decoraties die water gebruiken uit. Hoewel deze vaak erg mooi zijn om naar te kijken, heeft het geen zin om deze aan te laten staan als er niemand aanwezig is om ervan te genieten. Door dit soort systemen af te sluiten, zul je de mate van beluchting in het water verminderen en dus met minder verdamping te maken krijgen. Je bespaart dan dus niet alleen water maar zeker ook op energie.

Conclusie

Enkele van de meest succesvolle manieren op water te kunnen besparen, zoals het vervangen van de oudere apparaten en sanitaire voorzieningen, kosten echt wel wat geld. Maar na verloop van tijd zullen deze apparaten zichzelf terug hebben verdiend omdat je niet alleen op water, maar vaak ook op andere energie kunt besparen. Je moet je hierbij wel bedenken dat het ene apparaat een kortere terugverdientijd zal hebben dan het andere.

Andere tips waar je water mee kunt besparen kosten echter helemaal niets, maar zullen je misschien wel wat minder goed helpen bij het besparen op je waterrekening, zoals het kleine beetje water dat je je gebruikt om groenten en fruit af te spoelen zal er niet voor zorgen dat deze rekening plotseling drastisch zal worden verlaagd. Maar toch heeft het wel degelijk zin om deze besparing ook door te voeren, alle beetjes zullen immers helpen.

Sommige manieren om water te besparen zullen je wel aardig wat geld in je zak laten houden, zoals het nemen van kortere douches, alleen volle wasmachines laten draaien en het schoonmaken van een stoep met behulp van een bezem, in plaats van met een tuinslang. Deze aanpassingen zullen je al snel 200 liters water, of zelfs meer, kunnen besparen op maandbasis zonder dat je daar ook maar een euro aan besteed hebt. Het kan soms wel even duren voordat je aan een kleine verandering gewend bent en deze geïntegreerd hebt in je dagelijks leven.

Het zal, zeker in het begin, niet voor iedereen even eenvoudig zijn om oude gewoontes te doorbreken en zich aan te passen aan een nieuwe situatie. Maar een manier van leven waar je water mee kunt besparen heeft wel een heleboel voordelen, zowel voor jezelf, je portemonnee en het milieu. Gelukkig zul je als je meer aan je nieuwe manier van leven gewend bent al snel zien dat het ook echt effect heeft (kijk maar eens op de verlaagde waterrekening). Na verloop van tijd zullen bepaalde dingen, zoals het doen van de afwas in een afwasteiltje of het scheren met behulp van een afgesloten wasbak je tweede natuur zijn geworden. Tevens zul je ook snel wennen aan de nieuwe, lagere energierekeningen en zul je zelfs verbaasd kunnen zijn over de hoogte van het bedrag dat je in een jaar hebt weten te besparen. De waterrekening die je geregeld op je deurmat vindt, is dan ook een uiterst geschikte graadmeter voor de behaalde resultaten ten aanzien van de doorgevoerde besparingen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20