Wat zijn de kosten van een bankrekening?

Elke bank mag zelf bepalen welke kosten er aan een klant worden berekend voor het gebruik van een bankrekening. Dergelijke kosten kun je in de regel terugvinden op de website van de betreffende bank. Verder kun je een overzicht van deze kosten vinden in de tariefbrochure, die in iedere vestiging van de bank te vinden zijn.

Kosten van een bankrekening

De meest voorkomende kosten van een bankrekening zijn:

  • jaarlijkse beheerskosten,
  • kosten per transactie.

Dergelijke kosten hangen over het algemeen af van de wijze waarop transactie uit worden gevoerd. Met andere woorden doe je een bankverrichting via:

  • het loket in een vestiging van de bank,
  • een bankautomaat,
  • de telefoon,
  • internetbankieren;

Verder kan een bank je nog kosten in rekening brengen voor het gebruik van de bankkaart die aan je bankrekening gekoppeld is of voor de eventuele verzending van papieren rekeningafschriften.

Tip: open een gratis zichtrekening!:

AanbiederGratis adviesGratis simulatie
Tip: open een gratis zichtrekening!Simulatie maken
Vergelijk alle zichtrekeningen van KBC!Simulatie maken

Rekeningpakketten

Bij het gros van de banken dien je echter niet per transactie te betalen, maar zullen er rekeningpakketten aan worden geboden. Deze rekeningpakketten zijn dan afgestemd op je persoonlijke behoeften. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een basispakket waar maar één bankkaart aan je rekening is gekoppeld en waar je slechts een beperkt aantal transacties aan het loket in de bankvestiging kunt verrichten.

Daarnaast kun je vaak ook een meer uitgebreid pakket kiezen waarbij je verschillende bankkaarten (en in een heleboel gevallen eveneens kredietkaarten) kunt verbinden aan je zichtrekening. Bovendien kun je met een dergelijk uitgebreid pakket meer transacties doen via het loket en tevens gebruikmaken van internet- en mobiel bankieren. Voor een uitgebreid pakket zal de bank je wel elk jaar, elke maand of elk kwartaal een vast bedrag in rekening brengen.

Vergelijken van bankproducten

Voordat je daadwerkelijk een bankrekening of een –pakket afsluit doe je er verstandig aan om de verschillende mogelijkheden en hun kostprijs goed te vergelijken. Hierbij is het essentieel dat je je niet alleen laat leiden door de prijs. In bepaalde gevallen ben je uiteindelijk zelfs voordeliger uit met een duurder pakket waarmee je meer transacties uit kunt voeren, dan met een goedkoper pakket met minde transacties waarbij je voor elke verrichtingen moet betalen.

Inzage in de kosten van een bankrekening

Een bank dient je altijd een duidelijk overzicht te geven van alle kosten die een bankrekening met zich meebrengt. Dergelijk kosten zijn terug te vinden in de tariefbrochure, maar eveneens op de website van de bank in kwestie. Verder zal een bank je eens per jaar dienen te informeren over de geldende tarieven. In de regel zal een bank dit doen via de rekeningoverzichten die je toegezonden krijgt, of die je online kunt raadplegen.

Voordat een bank haar tarieven of rentevoeten aanpast, dient ze alle betrokken klanten van een dergelijke wijziging op de hoogte brengen. Op het ogenblik dat je geen reactie geeft op een dergelijke verandering dan zal de bank ervan uitgaan dat je akkoord gaat met de nieuwe voorwaarden. Indien je niet akkoord gaat met de nieuwe tarieven, dan kun je kosteloos je rekening afsluiten en het geld dat op deze rekening staat naar een andere bank verplaatsen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20