Wat zijn de alternatieven nu de rol van goud als beschermer van rijkdom lijkt uitgespeeld?

Goud noteert op zijn laagste niveau in 6 maanden. Sinds begin van dit jaar is de koers van het gele metaal met 4% gedaald. Is de rol van goud als beschermer van rijkdom uitgespeeld?

Er mag gerust van een verrassing worden gesproken, want in politiek en economisch onzekere tijden speelt goud traditioneel de rol van veilige belegging. Vandaag staat de wereld aan de vooravond van een handelsoorlog, waren de geopolitieke spanningen nooit groter dan voor de invasie van Irak in 2003 en bevindt de EU zich in de grootste crisis sinds de schuldencrisis van 2010. Goud kan hier niet van profiteren en dat staat haaks op alle elementaire regels van het investeringsboekje.

Waarom blijft de prijs van goud zakken?

Sinds het edelmetaal in 2011 even aan de poort van de 2.000 dollar per ounce leek te gaan kloppen is het meer dan een derde van zijn waarde kwijt. Wanneer straks de rente wordt verhoogd, wordt het edelmetaal nog minder aantrekkelijk, want net als de Zwitserse franc brengt goud niets op en moet je anderen betalen om het te stockeren.

Zoals meestal hebben economen a posteriori een reeks verklaringen, die – eveneens zoals meestal – weinig overtuigend klinken. 

  1. De stijging van de dollar heeft een negatief effect op goud.
  2. De stijging van de Amerikaanse rentevoet maakt goud minder interessant, omdat het gele metaal geen rente uitbetaalt.
  3. De inflatie is nog altijd onvoldoende hoog in een aantal economische regio’s waaronder Japan en de EU. (Veel investeerders kochten goud toen de centrale banken na de financiële crisis van 2008 hun QE-programma’s inzetten. Ze gokten daarbij op een aanzienlijke stijging van de inflatie. Maar prijzen gingen amper omhoog en de door velen voorspelde hyperinflatie kwam er nooit.)

Praatjes zullen velen zeggen, die makkelijk kunnen worden weerlegd met tegenargumenten. Toch hebben de hefboomfondsen, dat zijn de grote speculatieve fondsen, goud volledig uit hun portefeuille gehaald, terwijl de Comex, de belangrijkste termijnmarkt voor goud, op zijn laagste niveau noteert sinds 2016.

Welke alternatieven zijn er?

Indien goud niet langer zijn rol als beschermer van rijkdom speelt, dan moet die rol door andere markten zijn ingepalmd. Telkens de geruchten over de nakende handelsoorlog toenemen zijn het dezelfde activa die daarvan profiteren:

  1. De Japanse yen.
  2. Amerikaans overheidsobligaties.
  3. Duitse overheidsobligaties.
  4. De Nasdaq en de tech-aandelen (al kregen die vorige week klappen).


© Photo by Dorian Mongel on Unsplash

Hedendaagse kunst en flats in New York, Vancouver en Londen

Laurence D. Fink, de voorzitter van ‘s werelds grootste investeringsfonds BlackRock Inc., zei een jaar geleden al dat de rol van goud nu wordt ingenomen door hedendaagse kunst en appartementen in steden als New York, Vancouver en Londen.

‘Historisch was goud altijd al een geweldig instrument om rijkdom te beschermen, maar het edelmetaal is zijn glans verloren en er zijn nu andere mechanismen die rijkdom beschermen en tegen inflatie bestand zijn.’

Ook is het voor families veel makkelijker geworden om hun rijkdom in het buitenland te stallen. Ze hebben daarvoor geen goud meer nodig.


© Getty Images

Warren Buffett

Tenslotte is er nog topinvesteerder Warren Buffett. Die omschreef goud destijds als ‘een product dat ergens in Afrika of een andere locatie uit de grond wordt gehaald, vervolgens wordt gesmolten en uiteindelijk weer in een nieuw gegraven put wordt begraven en door een grote groep betaalde wachten moeten worden beschermd’.

Volgens Buffett heeft goud geen enkel praktisch nut heeft. Elk buitenaards wezen zou volgens hem verbijsterd zijn over de rol die het goud heeft in onze maatschappij.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20