Wat verwezenlijkte Obama voor zwarte Amerikanen?

De conservatieve mediamagnaat Rupert Murdoch vindt het palmares van de Amerikaanse president Barack Obama op het gebied van de strijd tegen raciale ongelijkheid in de Verenigde Staten bijzonder mager. Wellicht is Murdoch, een blanke Australische miljardair en eigenaar van onder meer Fox News, niet de meest aangewezen persoon om de president op dat onderwerp te bekritiseren, maar wat zeggen andere opiniemakers over de verhoudingen tussen blank en zwart onder Obama?

Murdoch gaf zijn oordeel over Barack Obama in een tweet waarin hij de zwarte Republikeinse presidentskandidaat Ben Carson steunde. “Waarom geen echte zwarte president die de rassenkloof ten gronde kan aanpakken?” wierp de mediamagnaat daarbij op.

Jonathan Capehart, redacteur bij The Washington Post, schreef in een reactie echter dat Murdoch in elk geval niet het recht heeft om te bepalen wie zich al dan niet authentiek zwart zou kunnen noemen. Daarop excuseerde Murdoch zich en benadrukte hij president Obama nooit te hebben willen beledigen.

Black Lives Matter

Toch stellen meer opiniemakers in de Verenigde Staten zich de vraag wat Obama heeft gedaan om de rassenverhoudingen te verbeteren. Jennifer Senior, journalist van New York Magazine, vindt dat de president zich wel erg voorzichtig heeft getoond na de protesten en rellen die uitbraken in Baltimore en Ferguson.

Het ontstaan van de beweging Black Lives Matter tegen politiegeweld op Afro-Amerikanen onder het bewind van Obama wordt door sommigen gezien als een bewijs dat de eerste zwarte president de raciale spanningen niet heeft doen afnemen.

“Toch zegt nog 84 procent van de Afro-Amerikanen dat ze op Obama zouden stemmen,” aldus Molly Jackson, journalist van de nieuwssite Christian Science Monitor. “Bovendien lijkt de president vastberaden om hervormingen aan het gevangenissysteem en justitie door te voeren die voor het grootste deel ten goede zullen komen aan zwarte Amerikanen.”

“Misschien denken blanke mensen zoals Murdoch dat Obama de Grote Verzoener had moeten worden,” werpt Jamil Smith op in het magazine New Republic.

“Voor hen had Obama wellicht een soort magische neger moeten zijn die met bovennatuurlijke krachten het land zou bevrijden van drie eeuwen raciale spanningen, zonder daarbij de blanken ongerust te maken. Het zal Murdoch misschien teleurstellen, maar de baan van Obama had nooit de bedoeling om ervoor te zorgen dat de blanken zich beter zouden voelen over het Amerikaanse rassenprobleem.”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20