Wat verandert er voor jouw geld in maart?

In maart veranderen er opnieuw enkele zaken die een impact kunnen hebben op jouw geld. We hebben de voornaamste wijzigingen voor je opgelijst.

Hogere spaarrentes

Net zoals de voorbije maanden krijg je ook in maart op sommige spaarboekjes een hogere rente. Zo trekt Santander Consumer Bank op 1 maart de rentes op al haar spaarrekeningen op.

  • De rente op de spaarrekening Vision stijgt van 1 naar 1,25 procent.
  • Vision+ zal vanaf volgende maand 1,5 procent in het laatje brengen, tegenover 1,4 procent vandaag.
  • De bank verhoogt de rente op Vision Max – het meest lucratieve spaarboekje op de markt – van 1,6 naar 1,8 procent. Die vergoeding geldt enkel voor wie tussen 125.000 en 200.000 euro spaart. Wie minder of meer geld opzijzet, zal vanaf 1 maart een spaarrente ontvangen van 1,05 procent. Dat is 20 basispunten meer dan vandaag.

Ook spaarboekje overheid zal meer opbrengen

Wie spaart via de e-DEPO-rekening, het spaarboekje van de overheid, heeft ook zicht op een hogere spaarvergoeding. De rente stijgt op 1 maart van 2,8 naar 2,9 procent bruto. Na betaling van de roerende voorheffing (30 procent) hou je netto 2,03 procent over.

Uitbreiding gebruik ecocheques

Vanaf volgende maand kan je je ecocheques voor meer zaken gebruiken. Zo zal je onder meer een beroep kunnen doen op het extralegaal voordeel om grotere tweedehandselektronica of om producten met een FSC- of PEFC-label te kopen. Voorts kan je vanaf 1 maart je ecocheques bovenhalen wanneer je gebruikmaakt van een parkeerplaats op een fietsparking.

De volledige lijst van producten en diensten die aangekocht kunnen worden met ecocheques, staat op www.myecocheques.be.

Deadline betalingsuitstel woonlening

Uit recente cijfers van de bankenfederatie Febelfin blijkt dat tijdens de energie- en koopkrachtcrisis meer dan 10.000 gezinnen met een woonlening uitstel van betaling hebben gekregen. Het uitstel geldt voor twaalf maanden. Gedurende die periode moet je de bank wel nog de interesten betalen.

Het is nog tot 31 maart mogelijk om een uitstel van betaling aan te vragen. Febelfin laat weten dat de aanvragers rekening moeten houden met een verwerkingstermijn van 10 kalenderdagen. “Particulieren moeten er dan ook voor zorgen dat hun aanvraag tot betalingsuitstel uiterlijk op 21 maart 2023 wordt ingediend”, klinkt het.

Laatste kans om te beleggen in staatsbons

Het Federaal Agentschap van de Schuld heeft nieuwe staatsbons uitgegeven met een looptijd van drie en tien jaar. Die brengen respectievelijk 2,6 en 3 procent bruto op. De fiscus int een roerende voorheffing (30 procent) op de opbrengsten, waardoor de staatsbons netto 1,82 en 2,1 procent in het laatje brengen.

Je hebt nog tot en met 3 maart de tijd om in te tekenen op de staatsbons. Ze worden op 4 maart uitgegeven, met 6 maart als betaaldatum.

Om in de gaten te houden

De federale regering zal het energieakkoord in maart in een wet vastleggen, in de marge van de begrotingscontrole. Ter herinnering: Vivaldi heeft beslist de btw op gas en elektriciteit definitief te verlagen tot 6 procent. Er komen accijnzen ter compensatie.

Voorts loopt het basispakket voor energie in maart af. Alle huishoudens hebben van november tot maart elke maand een premie van 196 euro (gas en elektriciteit) ontvangen of zullen die ontvangen. Het akkoord bezegelt ook het geleidelijke einde, per kwartaal, van het uitgebreide sociaal tarief.

(as)

Meer