Binnen enkele dagen start er een nieuwe maand. Dat betekent dat er opnieuw een aantal zaken wijzigen die een impact kunnen hebben op jouw geld. Een overzicht.
Effectieve start basispakket energie
De federale regering besliste eerder dit jaar dat ieder gezin van november tot maart maandelijks 61 euro voor elektriciteit en 135 euro voor gas ontvangt. Voor veel energieleveranciers was het niet mogelijk om die financiële tegemoetkoming deze maand al uit te betalen. Daarom werd het basispakket energie met een maand uitgesteld. Door dat uitstel krijgen veel Belgen de komende maand het dubbele van de bedragen.
Er komen twee groepen niet in aanmerking voor dat basispakket:
- Gezinnen die recht hebben op het sociaal tarief
- Gezinnen met een vast energiecontract dat voor 1 oktober 2021 werd afgesloten
De steunmaatregel wordt ingeperkt voor gezinnen met een hoger inkomen:
- Een alleenstaande mag geen netto belastbaar inkomen hoger dan 62.000 euro per jaar hebben.
- Voor gezinnen wordt dat bedrag opgetrokken tot 125.000 euro.
- Er komt 3.700 euro bij het plafond per extra persoon ten laste.
- Wie meer verdient dan die grensbedragen, zal een deel van de tegemoetkoming moeten terugbetalen via de personenbelastingen. De fiscus gaat in dat geval het basispakket als een belastbaar voordeel beschouwen.
Renteverhogingen Keytrade Bank
Keytrade Bank verhoogt op 1 december de rente op enkele spaarboekjes. De internetbank sleutelt onder meer aan de tarieven van de High Fidelity-rekening. De basisrente stijgt binnen enkele dagen van 0,01 naar 0,3 procent en de getrouwheidspremie van 0,15 naar 0,7 procent. Daardoor komt het totaalrendement uit op 1 procent. Door die forse renteverhoging telt ons land vanaf volgende maand drie spaarboekjes die minstens 1 procent opbrengen.
Asbestattest
Sinds kort – 23 november om precies te zijn – moet je een asbestattest kunnen voorleggen als je een woning verkoopt van voor het bouwjaar 2001.
Het is al sinds 1 juli 2022 mogelijk om een asbestdeskundige in te schakelen als je je woning wenst te verkopen. Tot 22 november kon je dat dus op vrijwillige basis doen, maar dat is voortaan dus een verplichting.
- Dat is het geval voor alle woningen die voor 2001 zijn gebouwd.
- Die verplichting geldt niet enkel bij de verkoop van vastgoed. Ook bij andere overdrachten, zoals een schenking of vruchtgebruik, moet je een asbestattest in handen hebben.
- De nieuwe regeling treft ook de verhuurders. Zij moeten zo’n attest kunnen overhandigen aan de kandidaat-huurders.
- Enkel erkende asbestdeskundige kunnen je zo’n attest geven. Je kan daarvoor deze lijst op de site van OVAM raadplegen.
Deelbudget personen met een handicap
De Vlaamse regering trekt 107 miljoen euro uit om personen met een handicap in prioriteitengroep 1 binnen 18 maanden een persoonsvolgend budget te geven.
De regering maakt ook 20 miljoen euro vrij voor mensen in prioriteitengroep 2. Het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) kent volgende maand aan 1.100 personen – een kwart van de mensen in die prioriteitengroep – in afwachting van het volledige budget al de helft toe.
Maximumtarieven consumentenkredieten stijgen
De federale overheidsdienst Economie verhoogt volgende maand de wettelijk maximale jaarlijkse kostenpercentages. Door die wijziging dreigen voornamelijk kredietopeningen met een variabel tarief duurder te worden.
Sommige lonen worden geïndexeerd
De spilindex is voor de vijfde keer dit jaar overschreden. Dat betekent onder meer dat de lonen van de ambtenaren en de sociale uitkeringen in december worden aangepast aan de inflatie.
In december mogen ook de werknemers uit zo’n 20 paritaire comités (PC) zich opmaken voor een loonsverhoging, waaronder zij die werken in de kleinhandel in voedingswaren (PC 201), een warenhuis (PC 312) of een privéziekenhuis (PC 330.01a).
Hogere vergoeding telewerken
De maximumvergoeding voor wie thuiswerkt, wordt verhoogd. Op 1 december wordt dat bedrag verhoogd naar 145,81 euro per maand. Tot nu was dat 142,95 euro.
Reactiveren vervallen eco- en maaltijdcheques
Het is vanaf december mogelijk om de geldigheid van vervallen maaltijd-, eco en consumptiecheques met drie maanden te verlengen. Wanneer je dat hebt gedaan, zijn die cheques opnieuw drie maanden geldig. De reactivatie gebeurt niet automatisch. Je moet daarvoor contact opnemen met het bedrijf die de cheques uitgeeft. Dat zijn Sodexo, Edenred of Monnize.
Rente op spaarboekje overheid stijgt verder
De rente op de e-DEPO-rekening, het spaarboekje van de overheid, stijgt op 1 december van 2 naar 2,3 procent bruto. Na betaling van de roerende voorheffing (30 procent) hou je 1,61 procent over.
(lb)