Wat verandert er voor jouw geld in april?

Net zoals de voorbije maanden veranderen er in april enkele zaken die een impact kunnen hebben op jouw financiën. Zoals altijd, laten we ons licht schijnen over de voornaamste wijzigingen.

Hoger minimumloon

De minimumlonen stijgen op 1 april met 35,7 euro tot 2.029,88 euro. Die verhoging werd afgesproken tijdens de interprofessionele onderhandelingen voor de periode 2021-2022.

  • Volgens de christelijke vakbond ACV zullen de werknemers netto zelfs nog iets meer overhouden, zijnde 50 euro. Dat komt omdat ook de fiscale werkbonus wordt opgetrokken.
  • Op 1 april 2026 stijgt het minimumloon nog eens met 35,7 euro.
  • Volgens Pierre-Yves Dermagne (PS), minister van Werk, is het minimumloon sinds oktober 2020 netto ongeveer 400 euro gestegen, inclusief de automatische loonindexeringen.

Spilindex wordt waarschijnlijk overschreden

Uit het inflatierapport van het Belgische statistiekbureau Statbel blijkt dat de consumentenprijzen in maart met 3,18 procent zijn gestegen. Economen en het Federaal Planbureau verwachten dat de spilindex in april wordt overschreden. Als dat gebeurt zullen de werkloosheidsuitkeringen en de overheidslonen in de daaropvolgende maanden stijgen.

  • De sociale uitkeringen zouden dan in mei 2024 en de wedden van het overheidspersoneel in juni 2024 met 2 procent aangepast worden aan de inflatie.
  • Wanneer de lonen in de privésector worden geïndexeerd, is afhankelijk van het paritair comité waartoe je behoort.

Meer duidelijkheid over kostprijs elektrische wagen laden

De Europese regelgeving – Alternative Fuels Infrastructure Regulation – treedt op 13 april in voege. Die wetgeving zorgt er onder meer voor dat eigenaars van een elektrische wagen meer duidelijkheid krijgen over de kostprijs van een laadbeurt aan een openbare paal.

  • Zo zullen zij voor de start van een laadbeurt te zien krijgen hoeveel die zal kosten.
  • Daarenboven zullen er meer ad-hocbetaalmogelijkheden komen. Het zal dan bijvoorbeeld ook mogelijk zijn om te betalen met Bancontact.

Lagere rente op termijnrekeningen CKV

Verwacht wordt dat de Europese Centrale Bank (ECB) later dit jaar de rente verlaagt. Sommige banken wachten niet op die beslissing en verlagen al de rente op enkele spaarproducten. Zo snoeit CKV op 8 april in de opbrengsten van enkele termijnrekeningen.

  • De rente op de termijnrekening van 3 jaar daalt van 2,75 naar 2,65 procent bruto.
  • De rentevoeten op de termijnrekeningen op 5, 7, 8 en 10 jaar zakken van 3,05 naar 2,75 procent bruto.

Plusrekening van KBC wordt duurder

De grootbank KBC trekt het prijskaartje van de zogenaamde Plusrekening op van 3,25 naar 3,75 euro per maand.

  • Dankzij dat zichtrekeningpakket kan je onder andere aan eender welke bankautomaat onbeperkt geld afhalen. Bij veel andere (gratis) formules moet je betalen voor een geldopname aan de automaat van een concurrerende bank.
  • Het was van 2021 geleden dat KBC ­de rekening duurder had gemaakt. Ze is gratis voor ­jongeren tot 24 jaar.
  • Ook dit nog: Op 1 juli wordt de Basisrekening van KBC, die vandaag nog gratis is, betalend. Ze zal dan 2 euro per maand kosten.

Meer flexi-jobs

In Vlaanderen worden flexi-jobs in ­enkele bijkomende sectoren mogelijk. Het gaat daarbij onder meer over de volgende sectoren: de kinderopvang, het onderwijs en de publieke sport- en cultuursector.

  • Andere sectoren, zoals landbouw en tuinbouw, worden uitgesloten.

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.


Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.