De centraal bankiers van de eurozone komen vandaag samen in Frankfurt voor hun rentebesluit. Ondanks de roep van veel economen, heeft de Europese Centrale Bank al aangegeven vooralsnog niet tot een renteverhoging over te gaan.
De ECB zit door de combinatie van vertragende groei en stijgende prijzen beleidsmatig in de tang: een renteverhoging zou de inflatie tegengaan, maar kan de kwetsbare groei helemaal platdrukken. Al maanden prediken voorzitter Christine Lagarde en co dat de huidige recordinflatie “tijdelijk” is en over enkele maanden zal afvlakken. De oorlog in Oekraïne en de dreigende energiecrisis zouden niets fundamenteels aan dat scenario veranderen, klinkt het.
Maar omdat gezinnen in heel Europa hun koopkracht zien afkalven en de inflatie een politiek hoofdthema geworden is – onder meer in de Franse presidentsverkiezingen – staat de ECB onder toenemende druk om toch meer actiebereidheid te tonen en op zijn minst meer duidelijkheid te scheppen over een timing voor de verwachte renteverhogingen. Critici wijzen erop dat inflatiebestrijding de statutaire kerntaak is van de Europese Centrale Bank.
Haviken
Volgens het huidige pad stopt de ECB in het derde kwartaal met haar expansieve geldbeleid, door het opkoopprogramma van effecten stop te zetten, en komen er pas daarna renteverhogingen. Uit de recent vrijgegeven notulen van de vorige vergadering leiden ECB-watchers echter af dat er een groep bestuursleden – de zogeheten “haviken” – zich manifesteert die wellicht gaat aandringen op snel aankomende renteverhogingen, mogelijk al vanaf september.
Tot de haviken worden de centraal bankiers van Nederland (Klaas Knot), Oostenrijk en Duitsland gerekend, maar ook Pierre Wunsch, de gouverneur van de Nationale Bank van België.
Nick Kounis, hoofd financiële markten bij ABN Amro: “Gezien de grote economische onzekerheid zal de ECB waarschijnlijk vasthouden aan de optionaliteit en flexibiliteit die de nieuwe hoeksteen van haar aanpak zijn geworden. Maar de havik-toon zal waarschijnlijk toenemen, waardoor er geen twijfel over bestaat dat de meest waarschijnlijke uitkomst in de komende maanden een einde aan de netto-aankopen van activa en vervolgens hogere beleidsrentes is.”
Het wordt uitkijken wat ECB-topvrouw Christine Lagarde na afloop van de rentevergadering zal zeggen over de vier cruciale variabelen – inflatie, groei, rente en opkoopprogramma – waarbij de financiële markten elke zin op een weegschaal gaan leggen.
(lb)