Wat te doen bij een aanslag?

De Britse overheid heeft een gids uitgegeven die mensen moet helpen zich voor te bereiden op een eventuele terroristische aanval. De tips die in de gids gegeven worden, zijn in eerste instantie gericht op veiligheidsverantwoordelijken van grote bedrijven, maar zijn ook nuttig voor gewone burgers. Het belangrijkste advies geeft alvast aan dat men vooral gebruik moet maken van kansen om te vluchten.

De raadgevingen klinken soms voor de hand liggend, maar volgens de Britse overheid moeten de principes goed gekend zijn, zodat mensen ook op het advies kunnen terugvallen wanneer ze in paniek zijn.

Zo krijgen mensen krijgen de raad zichzelf te verbergen wanneer ze niet kunnen weglopen, maar dan wel liefst een dikke muur of een versterkte deur moeten uitzoeken. Op die manier wordt het risico vermeden alsnog door een verdwaalde kogel te worden geraakt.

Beltoon uitschakelen

Daarentegen is het volgens de overheidsbrochure geen goed idee in te gaan op een bevel van de aanvallers om op de grond te gaan liggen. Bij de aanval op de concertzaal Bataclan in Parijs gehoorzaamden veel aanwezigen aan een dergelijk bevel van de terroristen, die daarop hun slachtoffers gemakkelijk konden doden.

Britse veiligheidsexperts benadrukken nu dat men een grotere overlevingskans heeft wanneer men rondloopt of vlucht, zeker wanneer men te maken heeft met terroristen die zoveel mogelijk slachtoffers willen maken.

Eens men een schuilplaats heeft gevonden, moet men zich volgens de experts zo stil mogelijk houden. Daarbij mag niet worden vergeten de beltoon van de mobiele telefoon uit te schakelen.

De brochure bevat verder vooral tips voor de veiligheidsverantwoordelijken van grote evenementen of bedrijven. Onder meer wordt geleerd op welke manier een complex in fases kan worden afgegrendeld wanneer aanvallers het gebouw zijn binnengedrongen. De gids is op deze website te downloaden.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20