Wat met de dollar?

Voor het eerst in maanden hebben de globale beurzen woensdag normaal gereageerd op een macro-economisch fenomeen. Dat gebeurde nadat bekend raakte dat een meerderheid van bestuurders van de Amerikaanse centrale bank FED, in januari zijn groeivoorspelling voor de Amerikaanse economie naar boven toe heeft bijgesteld. Dat vergroot de kans dat de FED de huidige soepele monetaire politiek verder gaat verstrakken. Met andere woorden, dat er wel eens meer en snellere renteverhogingen kunnen komen dan verwacht.

Op de aandelenbeurzen ging de dollar onmiddellijk de hoogte in tegenover de andere valuta. Ook de rente op Amerikaanse obligaties met een looptermijn van 10 jaar klom tot 2,95%. Op de aandelenbeurzen gingen de koersen lager. De financiële markten reageerden dus volgens het boekje en deden wat ze in normale tijden doen. Maar dit zijn al lang geen normale tijden meer.

Sinds de verkiezing van Donald Trump in november 2016 is de ‘greenback’ steeds verder in waarde blijven dalen. Woensdag maakte de munt een [kleine] bocht. Vraag is nu wat de toekomst brengt en welke richting de Amerikaanse dollar zal uitgaan? 

De FED is ongerust

De Amerikaanse centrale bank is wel degelijk ongerust. Volgens vele beslissingsnemers binnen de FED dreigen de belastinghervormingen en andere versoepelende maatregelen van de regering Trump wel degelijk een oververhitting van de economie te veroorzaken. Janet Yellen, de ex-baas van de FED, stak nooit onder stoelen of banken dat de Amerikaanse economie ook zonder die maatregelen al in meer dan goede conditie verkeerde. Trump op zijn beurt heeft geen boodschap aan een sterke dollar. Misschien een van de redenen waarom hij Yellen geen tweede ambtstermijn gunde. Een zwakke munt is namelijk goed voor de export.

Academici tegen de rest?

Onduidelijkheid troef dus, met aan één kant de academici die vinden dat een land met een ‘booming’ economie, aanwakkerende inflatie, stijgende rentevoeten en de laagste werkloosheid in decennia gewoon ook een sterke munt moet hebben.

Aan de andere kant een regering waarvan de meeste leden miljonairs of miljardairs zijn die – net als hun baas – hun fortuin hebben gemaakt op geleend geld en lage rentevoeten en voor wie een sterke dollar die financiële logica in gevaar brengt.

Argumenten voor een zwakke dollar

Maar er zijn ook andere argumenten voor een zwakke dollar. Velen wijzen er op dat de VS de piek van deze economische cyclus – die al 9 jaar duurt – al voorbij zijn, terwijl Europa en andere regio de top van die cyclus nog niet hebben bereikt.

Anderen stellen dan weer dat de regering Trump zich opmaakt om een massale schuldenberg en een budgettekort te creëren, het gaat om het grootste deficit in 30 jaar. Dat kan de waarde van de munt enkel negatief beïnvloeden, omdat de VS het steeds moeilijker zullen krijgen om op de financiële markten de concurrentie voor kapitaal aan te gaan met landen die een gezondere balans kunnen voorleggen. Amerika zal dus een hogere rente moeten betalen of de waarde van de eigen munt devalueren.

Ook de banken weten het niet

Toch blijft het voorlopig koffiedik kijken met betrekking tot de evolutie van de dollar. Dat de problematiek van de dollar complex is moet ook blijken uit het feit dat geen enkele grote bank tot nog toe heeft aangedurfd om een koers te voorspellen voor het einde van 2018 die ver afwijkt van de huidige koers.

Meer