Wat is WLTP?

In de jaren ’80 van de vorige eeuw is de New European Driving Cycle (NEDC) ontwikkeld. Dat is inmiddels sterk achterhaald vanwege ontwikkelingen in autotechniek en rijomstandigheden. De Europese Unie heeft daarom een nieuw soort test ontwikkeld. Dat is de WLTP: de Worldwide Harmonised Light Vehicle Test Procedure. Niet alleen heeft de Europese auto-industrie die nieuwe test verwelkomd, ook heeft zij actief bijgedragen aan de ontwikkeling van de nieuwe test.

De oude NEDC stelde de testwaardes vast op basis van theoretische rijprofielen. De WLTP Cyclus daarentegen is vervaardigd met behulp van realistische rijgegevens, afkomstig en verzameld van over de hele wereld. De WLTP geeft daarom een veel realistischer en preciezer beeld van het werkelijke gebruik van auto’s.

De WLTP-rijcyclus bestaat uit vier delen die gebaseerd zijn op verschillende gemiddelde snelheden: laag, gemiddeld, snel en zeer snel. Ieder deel bestaat uit een aantal variaties op de rijfasen, zoals start-, stop-, acceleratie- en remacties. Van ieder soort type wordt de aandrijflijn getest (zoals de combinatie motor- en versnellingsbak). Uit die testen rolt vervolgens een WLTP-uitkomst voor de auto in de meest lichte en zuinige versie en de zwaarste versie (tevens de minst zuinige).

De WLTP is ontwikkeld met als doel om te dienen als wereldwijde testcyclus voor verschillende mondiale regio’s. Hierdoor zijn CO2-uitstoot (en allerlei andere vervuilende stoffen) op wereldschaal gemakkelijker met elkaar te vergelijken. Ondanks de gemeenschappelijke, wereldwijde kern van de WLTP, is het wel zo dat de EU en aanverwante regio’s de testen op verschillende manieren toepassen, afhankelijk van onze gedeelde en nationale wetgeving en de behoeftes bij individueel wegverkeer.

Wat is het doel van de WLTP-testen?

WLTP-testen worden in het laboratorium uitgevoerd. Het doel van de WLTP-test is om de kennis van vooral consumenten te vergroten. Zo kunnen zij een beter geïnformeerde keuze maken ten aanzien van onder meer de CO2-uitstoot van een eventuele volgende wagen. Die informatie wordt niet alleen rechtstreeks met de consument gedeeld maar ook met verkopers uit de branche, zodat zij ook altijd consumenten kunnen voorzien van de juiste informatie.

Met het mogelijk maken van vergelijkingen krijgen consumenten een beter beeld van de milieuprestaties, de CO2-uitstoot en het brandstofverbruik. Alle condities van het voertuig zijn gebaseerd op de Europese wetgeving en dus gestandaardiseerd, wat vergelijken veel gemakkelijker maakt.

WLTP en officiële documentatie

De WLPT-testen spelen ook een zeer belangrijke rol in het op de markt krijgen van de verschillende voertuigen. Voordat een auto op de markt gebracht mag worden, moet die door de nationale keuringsinstantie worden goedgekeurd. In België is dat bijvoorbeeld de DIV (Dienst Inschrijvingen Voertuigen) en in Nederland de RDW (Dienst Wegverkeer). Als aan alle eisen voldaan wordt, krijgt de auto een Europese typegoudkeuring zodat de auto in de hele Europese Unie verkocht mag worden.

Iedere auto die geproduceerd wordt, heeft een Certificaat van Overeenstemming (CvO). Hierop staan de CO2-waardes uit de laboratoriumtest vermeld. Met dat officiële document, ook wel het ‘geboortebewijs’ van de auto genoemd, mag die auto overal in de EU van een kenteken worden voorzien. In sommige Europese landen blijft dat Certificaat van Overeenstemming (CvO) in handen van de eigenaar en in andere landen gaat het naar de registratie-autoriteit.

WLTP en CO2-doelstellingen

Het overkoepelde doel van de WLTP-testen is om de CO2-uitstoot in de Europese Unie terug te dringen. Daarom is een juiste voorlichting en onafhankelijke informatie omtrent CO2-uitstoot van auto’s erg belangrijk. Consumenten kunnen dan veel beter bepalen of ze een zuinige of minder vervuilende wagen kopen. In sommige gevallen is voor de consument belastingvoordeel mogelijk op basis van de milieuprestatie.

Ook gelden in de Europese Unie minimumwaarden waaraan voldaan moet worden, dus de WLTP is ook een waarborg. Men bepaalt zo of de auto niet te vervuilend is volgens de geldende normen op gebied van milieu en luchtverontreiniging. Ook kijkt men naar toekomstige doelen en adviseert de WLTP op grond van die doelen de auto-industrie en autoproducenten.

WLTP en belastingen

De WLTP is ook een belangrijk meetmodel voor allerlei belastingen die je betaalt als autobezitter of -producent. Voor minder vervuilende auto’s gelden in een aantal gevallen belastingtechnische voordelen. De meeste Europese lidstaten kennen immers in de één of andere vorm een CO2-belasting op de registratie of het bezit van een auto. Op het Certificaat van Overeenstemming (CvO) vind je onder meer de CO2-uitstootwaardes van de auto terug en die waarden zijn bepalend voor de hoogte van je belastingen.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.

04:00