Meer dan een miljoen downloads, een hele schare bekende en onbekende fans en vergelijkingen met Twitter. Dat is Parler, een nieuws-app en sociaal medium waar conservatief Amerika zijn gading vindt.
Wat is het? Parler, spreek uit pärlər of het Engels voor salon, is een nieuwsapp en sociaal medium dat heel hard lijkt op Twitter. Volgens de eigenaar is het volledig censuurvrij. De tijdlijn is chronologisch. Parler komt nu vooral in het nieuws door de Proud Boys-hetze.
Wie zit erop? Parler lijkt vooral een magneet te zijn voor een conservatiever publiek, van Republikeinen tot extreemrechts. Het beloofde ‘geen-censuur’-beleid van Parler is zeer aantrekkelijk voor die groep. Op andere sociale media, zoals Facebook en Twitter, wordt een heel aantal onder hen namelijk gecensureerd.
Hoe is het ontstaan? In 2018 richtte John Matze de app op. In eerste instantie verzamelde de app geleidelijk aan een schare volgers. In juni van dit jaar kwam er een piek. De Amerikaanse verkiezingen waren een goede aanleiding voor veel Republikeinen om van Twitter naar Parler te verhuizen. Enkele Republikeinse belangrijke koppen openden een account op Parler, zoals Eric Trump. Ook de Amerikaanse president zelf leek op een gegeven moment te willen overstappen. Hij deed het uiteindelijk niet, maar het gaf Parler een boost. Intussen zijn er twee miljoen leden.
Het probleem: Parler lijkt vooral een echoput van rechts, soms extremistisch gedachtengoed. Ook de Proud Boys zijn er te vinden. Het is er een van de meest populaire accounts, met ruim 50.000 abonnees. De Proud Boys is een neofascistische beweging die op de grote sociale media op veel verzet en censuur botst. Op Parler bestaat dat probleem niet. Ook fake news bestaat er niet, of beter: het wordt er niet als dusdanig gelabeld.
Factchecking? Waar Matze het grootste probleem mee heeft, is de factchecking bij pakweg Facebook. Die zal niet bestaan op Parler. ‘Er zullen geen factcheckers zijn. Er zal u niemand zeggen wat te denken en wat te zeggen. Er zal geen politieagent u komen arresteren als u de verkeerde mening heeft’, zegt Matze in een interview met Forbes. ‘Ik denk dat dat is wat de mensen willen. Dat is wat ze leuk vinden.’