De app om in het oog te houden: Clubhouse maakt de laatste weken veel furore bij ondernemers/influencers zoals Elon Musk en Gary Vaynerchuk. Maar wat is het juist?
In het nieuws: Gary Vaynerchuk was er laaiend enthousiast over. Elon Musk heeft er een gastoptreden gedaan. En plots was Clubhouse de nieuwste must-have app.
Wat is het? Een sociaal medium waar u lid kan worden van bepaalde kamers. Per kamer zijn er maximum 5.000 sprekers die vergaderen over een onderwerp. Als er een bekende gast komt aanwaaien, kan die het podium krijgen van de organisator van de kamer.
Een soort mini-conferentie dus? Zo zou u het kunnen noemen ja.
Klinkt leuk, waar log ik in? Ah, nee. Zo eenvoudig is het niet. Op dit moment moet u een uitnodiging krijgen van een bestaand Clubhouse-lid om toegang te krijgen. Een beetje zoals die kleine start-up van twee decennia geleden, Gmail.
Ok, maar als het lukt, nodig ik al mijn vrienden uit? Mis poes. U nodigt uw vrienden die een iPhone hebben uit, want de app bestaat enkel op iPhone. Dat is deels een technische affaire: de servers naar alle Android-gebruikers openstellen vraagt meer poeder dan ze bij Clubhouse momenteel hebben.
Hoe werkt het? U vinkt in het begin verschillende topics die u interesseren aan. Dan volgt u mensen die daar ook in geïnteresseerd zijn. Zij of u starten vervolgens kamers op waarin u kan praten.
Ik kan die gesprekken toch achteraf zien? Nee, het werkt niet zoals YouTube. Live of niet, dat is het motto. Al zijn er natuurlijk gebruikers die stiekem toch opnames maken.
Waar gaan die gesprekken over: Momenteel lijkt Clubhouse de hipste app, zonder website trouwens, in San Francisco en de Bay Area te zijn. Oorspronkelijk ging het om een groepje durfkapitalisten, maar evengoed zijn er gesprekken over de Super Bowl.
Wat is Clubhouse waard? In maart 2020 startte Clubhouse met 1.500 leden en was het grapje al 10 miljoen dollar waard.