Vlaams Parlement keurt begroting regering-Diependaele goed: wat betekent dat voor jouw geld?

Het Vlaams Parlement heeft na een marathonvergadering van ruim 19 uur de begroting van de regering-Diependaele goedgekeurd. Hoewel de Vlaamse begroting volgend jaar 3,1 miljard euro in het rood duikt (zonder Oosterweel), streeft deze regering naar een evenwicht in 2027. Maar wat betekent dat voor jou? We laten nog eens ons licht schijnen over de belangrijkste zaken in het begrotingsakkoord.

In het nieuws: Het Vlaams Parlement heeft de begroting voor 2025 goedgekeurd. De meerderheidspartijen N-VA, CD&V en Vooruit stemden voor en de oppositiepartijen Vlaams Belang, Open Vld, Groen, PVDA en Team Fouad Ahidar tegen.

  • De Vlaamse begroting duikt volgend jaar nog stevig in het rood (-3,1 miljard euro zonder Oosterweel, -4,3 miljard euro mét Oosterweel), maar de regering-Diependaele heeft de ambitie om in 2027 opnieuw aan te knopen met een begrotingsevenwicht.

Duiding: Nu er een begrotingsakkoord is, halen we nog eens het regeerakkoord van onder het stof. Wat gaat er onder deze regering allemaal veranderen?

Duurdere dienstencheques

Om te beginnen, verdwijnt het fiscale voordeel voor dienstencheques. Bovendien wordt het prijskaartje opgetrokken tot 10 euro per cheque. Daardoor zal je 2,8 euro per uur meer moeten betalen voor huishoudhulp.

  • De Vlaamse regering benadrukt in het akkoord dat de dienstencheques een belangrijk instrument blijven om zwartwerk tegen te gaan door reguliere jobs te creëren voor kortgeschoolden en om de combinatie arbeid-privé haalbaar te maken.

Verlaging registratierechten

De Vlaamse regering verlaagt de registratierechten voor wie een eigen en enige woning koopt van 3 naar 2 procent.

  • Dat tarief kan, zoals vandaag al het geval is, verder dalen tot 1 procent als je ingrijpende energetische renovatiewerken uitvoert.
  • Wie een tweede woning koopt, betaalt 12 procent registratierechten. Dat tarief wijzigt niet onder de nieuwe Vlaamse regering.

Verlening verdachte periode bij hand- of bankgift

De regering-Diependaele verlengt de verdachte periode voor niet-geregisteerde schenkingen van drie naar vijf jaar.

  • Door de verdachte periode te verlengen wil de Vlaamse regering ons aanmoedigen om af te stappen van een niet-geregistreerde hand- of bankgift en te kiezen voor een geregistreerde schenking.
  • Die maatregel moet resulteren in extra inkomsten voor de overheid, want op een geregistreerde schenking moet je schenkbelasting betalen.

Afzwakking renovatieplicht

Voorts zwakken de regeringspartijen de renovatieplicht af.

  • Vanaf 1 januari 2025 volstaat het om een woning met label E of F te renoveren tot label D. De verdere verstrenging naar label C (vanaf 2028), B (vanaf 2035) en A (vanaf 2040) schaft de nieuwe Vlaamse regering af.
  • Bovendien krijgen renoveerders een jaar extra om de werken uit te voeren.

Korting Mijn VerbouwLening

Wie zijn woning duurzaam wil renoveren kan een Mijn VerbouwLening aanvragen bij de Vlaamse overheid. Niet iedereen komt daarvoor in aanmerking. Er gelden allerhande voorwaarden. Zo mag het jaarinkomen van een alleenstaande (zonder kinderen) niet hoger liggen dan 53.880 euro (vanaf 2025).

  • Momenteel wordt er gewerkt met een vaste rentevoet. Die bedraagt vandaag 2,75 procent.
  • Onder de nieuwe Vlaamse regering kunnen mensen met een laag inkomen in aanmerking komen voor een korting. “Binnen de budgettaire mogelijkheden wordt een specifieke doelgroep van laagste inkomens afgelijnd die in aanmerking zal komen voor een rentekorting die de volledige rente dekt”, klinkt het.

Verlaging erfbelasting

De regering zet ook het mes in de erfbelasting. De focus ligt daarbij op kleine en middelgrote erfenissen. De nieuwe regels zouden gelden vanaf 2026.

  • Om te beginnen trekt het team van minister-president Matthias Diependaele de vrijstelling voor de langstlevende partner op van 50.000 naar 150.000 euro. Voorts zal het tarief van 3 procent pas gelden voor de schijf van 50.000 tot 150.000 euro, terwijl 9 procent geheven wordt op bedragen van 150.000,01 tot 250.000 euro.
  • De regering voert ook een belastingvrijstelling tot 50.000 euro in voor de kinderen. Voor de tarieven van 3 en 9 procent gelden dezelfde plafonds als voor de partners.
  • Ook aan de schijven voor erfenissen tussen broers en zussen en anderen wordt er gesleuteld. Het laagste tarief (25%) zal binnenkort gelden voor bedragen tot 75.000 euro, in plaats van tot 35.000 euro vandaag. Die wijziging geldt voor de twee groepen.
    • Voor broers en zussen zal het tarief van 30 procent van toepassing zijn op sommen van 75.000 tot 150.000 euro. Voor hogere bedragen blijft het tarief van 55 procent gelden.
    • Voor andere erfgenamen zal het tarief van 45 procent gelden op sommen van 75.000 tot 150.000 euro.
    • De vriendenerfenis gaat wel op de schop. Bedoeling is dat er een ander systeem in de plaats komt.

Afschaffing vrijstelling verkeersbelasting voor groene wagens

Wie vandaag een elektrische wagen koopt, betaalt geen verkeersbelasting en belasting op inverkeersstelling. Die vrijstelling gaat op de schop.

  • Volgens de regeringspartijen zet de vergroening van het wagenpark zich razendsnel door. “Door die vergroening is het fiscaal ondersteunen van nulemissievoertuigen niet langer gewenst”, klinkt het.
  • Ook is afgesproken geen subsidies meer te geven voor elektrische wagens.

Mogelijke afschaffing jobbonus

De Vlaamse regering wil de jobbonus schrappen als er op federaal een ingrijpende fiscale hervorming komt. Die onderhandelingen lopen nog volop. De koning heeft de opdracht van federaal formateur Bart De Wever verlengd tot 7 januari 2025.

  • Vandaag krijgen werknemers met een inkomen tot 3.100 euro bruto per jaar (2024) een bonus die maximaal 700 euro bedraagt.

Sociale voordelen gelinkt aan het inkomen

Om ervoor te zorgen dat sociale voordelen enkel terechtkomen bij wie ze echt nodig heeft, koppelt de Vlaamse regering die voortaan zo veel mogelijk aan het inkomen en niet aan het statuut.

  • “Om daarbij promotievallen te vermijden, laten we sociale voordelen gradueel uitdoven naarmate het inkomen stijgt”, staat er in het regeerakkoord.
  • Via een centraal register wordt er bijgehouden hoeveel en welke sociale voordelen iemand krijgt. De instanties die die voordelen toekennen, kunnen dat register raadplegen, invullen en aanvullen.

Schooltoeslag kan in sommige gevallen geschrapt worden

De nieuwe regering wil de kwaliteit van het onderwijs fors verbeteren, maar legt ook de focus op de verantwoordelijkheid van de ouders.

  • In het regeerakkoord wordt ervoor gekozen de onwettige afwezigheden waarmee rekening wordt gehouden bij de toekenning van de selectieve participatietoeslag terug te brengen van 2 schooljaren naar 1 schooljaar.
  • Momenteel duurt het 2 jaar voor wordt ingegrepen op de schooltoeslag wanneer een leerling te vaak onwettig afwezig is van school.
  • “Door deze verlaging kan er sneller ingegrepen worden bij een te hoog aantal afwezigheden”, klinkt het. “Wanneer een kind te veel onwettig afwezig is in 1 schooljaar betekent dit het verlies van de schooltoeslag.”

Kleutertoeslag verdwijnt

Om de groep kleuters te activeren die niet aanwezig zijn, werd er destijds beslist om voor alle kinderen vanaf 3 tot en met 4 jaar de deelname aan het kleuteronderwijs extra te stimuleren door een kleutertoeslag.

  • “Na 5 jaar toepassing van het groeipakket en de kleutertoeslag blijkt dat de maatregel zijn doel voorbij schiet, gezien het stabiele hoge percentage aanwezige kleuters”, laat deze regering weten. “Om deze reden wordt ervoor gekozen de kleutertoeslag af te schaffen.”
  • In 2025 ontvangen de kinderen die drie jaar zijn op 31 december 2024 nog eenmaal de kleutertoeslag voor 4-jarigen.

Indexering van het groeipakket met minstens 2 procent

Het groeipakket wordt gekoppeld aan de gezondheidsindex, waarbij de kinderbijslag telkens in september met minstens 2 procent wordt geïndexeerd.

  • De indexering is niet nieuws onder de zon, maar wat er wel wijzigt, is de toevoeging van het woord “minstens”. Dat betekent dat de indexering hoger kan liggen dan 2 procent wanneer de inflatie hoge toppen scheert.
  • Maar: de kleutertoeslag verdwijnt. Dat extraatje van zo’n 140 euro was oorspronkelijk bedoeld om ouders te stimuleren hun kleuters naar school te sturen. Die maatregel schiet echter zijn doel voorbij, gezien het stabiele hoge percentage aanwezige kleuters.

Gunstregimes onroerende voorheffing verdwijnen

Op het vlak van de onroerende voorheffing, bestaan er vandaag een aantal gunstregimes voor wie een bepaald E-peil haalt bij verbouwingen.

  • “Door de alsmaar strenger wordende regelgeving, wordt er bij elke verbouwing bijna steevast voldaan aan de strengste normen waardoor een gunstregime niet langer nodig of gewenst is. Als iedereen voldoet aan de norm, moeten we de norm zelf niet subsidiëren”, klinkt het.

De feestdagen zijn hier! En daarom willen we onze trouwe lezers verwennen. We maken de (nieuwe) betalende bijdrages op onze site tijdelijk gratis. Op die manier kan je meteen ook kennismaken met ons premium-aanbod. Wil je na de eindejaarsperiode blijven genieten van ons premium-aanbod? Sluit dan nu een abonnement af en geniet van een tijdelijke korting.


Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.