Wat betekent het regeerakkoord voor jouw spaargeld?

Wat betekent het regeerakkoord voor jouw spaargeld?
Premier Bart De Wever en ons spaargeld – Getty Images

Er is al heel wat geschreven over de meerwaardebelasting voor onder meer aandelen en cryptomunten die de regering-De Wever gaat invoeren. Maar verandert er ook iets voor jouw spaargeld?


Key takeaway

  • De regering-De Wever heeft nog geen concrete maatregelen uitgewerkt die een impact kunnen hebben op ons spaargeld.
  • Toch zal deze regering iets moeten doen aan de spaarfiscaliteit. In de zomer van 2024 is de Europese Commissie naar het Europees Hof van Justitie gestapt om de fiscale vrijstelling voor gereglementeerde spaarboekjes in ons land aan te vechten.
  • Tijdens de regeringsonderhandelingen werd er gesproken over een ruime fiscale korf voor alle roerende inkomsten, ongeacht de oorsprong, waarbij een deel van de betaalde roerende voorheffing gerecupereerd kan worden via de belastingaangifte.

Context: Ons land heeft een nieuwe regering. Bart De Wever (N-VA) zal het land de komende vier jaar leiden. Hij is er vrijdag in geslaagd om een regeerakkoord te sluiten met de Arizona-partijen.

  • Een van de meest besproken maatregelen in het regeerakkoord is de meerwaardebelasting, oftewel de solidariteitsbijdrage. Het gaat hier om een taks van 10 procent op gerealiseerde meerwaarden van financiële activa, waaronder aandelen, cryptomunten, obligaties en fondsen.
    • De belasting geldt enkel voor meerwaarden gerealiseerd zodra die is ingevoerd. Historische meerwaarden zijn dus vrijgesteld.
    • Voorts kunnen beleggers de verliezen die ze tijdens het jaar hebben geboekt in mindering brengen.
    • Meerwaarden tot 10.000 euro (per jaar) zijn vrijgesteld.

In het nieuws: Er wordt in het regeerakkoord ook gesproken over het spaargeld van de Belgen, maar er worden (momenteel) geen concrete maatregelen genomen.

  • De regering is weliswaar bereid in te grijpen wanneer er een onredelijke grote kloof ontstaat in de rentes op de spaarrekeningen. “Mogelijke maatregelen worden vooraf getoetst bij de Nationale Bank van België (NBB) en dienen steeds te kaderen in het bredere kader van het ECB-bankentoezicht”, klinkt het.

Afschaffing fiscale vrijstelling gereglementeerde spaarboekjes?

Ook dit: Europa wil dat ons land iets doet aan de spaarfiscaliteit. Het gaat hier om de gereglementeerde spaarboekjes waarbij je op de eerste 1.050 euro aan interesten geen belastingen moet betalen.

  • De Europese Commissie heeft in oktober 2020 een inbreukprocedure tegen België geopend omdat de voorwaarden voor die fiscale vrijstelling zo specifiek zijn dat buitenlandse banken niet kunnen concurreren met Belgische. De discriminatie van buitenlandse spaarboekjes is ook al twee keer veroordeeld door het Europees Hof van Justitie, in 2013 en 2017.
  • In de zomer van 2024 stapte de Europese Commissie opnieuw naar het Europees Hof van Justitie om de fiscale vrijstelling voor gereglementeerde spaarboekjes aan te vechten. De regering laat in het regeerakkoord weten dat er werk zal gemaakt worden van een regeling die het Europees principe van vrij verkeer van diensten zal respecteren.

Maar: Momenteel blijft het onduidelijk hoe die hervorming er zal uitzien.

  • Tijdens de regeringsvorming stelde N-VA voor om de fiscale discriminatie tussen spaarboekjes en andere spaar-en beleggingsproducten weg te werken. De partij stelde toen voor om te werken met een ruime fiscale korf voor alle roerende inkomsten, ongeacht de oorsprong, waarbij een deel van de betaalde roerende voorheffing gerecupereerd kan worden via de belastingaangifte.
    • Dat is vandaag bijvoorbeeld al het geval voor de dividenden. Via de personenbelasting kan je elk jaar de roerende voorheffing op 859 euro (inkomstenjaar 2025) aan dividenden recupereren. Dat komt neer op 257,7 euro (30% van 859 euro).
  • “Er zal onderzocht worden hoe de huidige vrijstellingen van roerende voorheffing op dividenden en intresten kunnen worden vereenvoudigd, zonder de bedoeling ze te beperken, om ze begrijpelijker te maken”, staat er in het regeerakkoord.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.