Uit de jongste cijfers van de Centrale voor Kredieten aan Particulieren (CKP) blijkt dat het aantal wanbetalingen vorig jaar is afgenomen. Wie er toch niet in slaagt om zijn financiële verplichtingen na te komen, riskeert op de zwarte lijst van wanbetalers terecht te komen.
In het nieuws: De Centrale voor Kredieten aan Particulieren (CKP) telde eind vorig jaar 265.651 kredietnemers met een achterstallig krediet, een daling met ruim 71.000, oftewel 3,4 procent, op vier jaar tijd.
- Wie er niet in slaagt om een lening (of kredietopening) terug te betalen, komt op de zwarte lijst van wanbetalers terecht. Zo kunnen de banken achterhalen of je een betrouwbare kredietnemer bent.
Wanneer kom je op de zwarte lijst terecht?
Kredietgevers zijn verplicht om de Centrale voor Kredieten aan Particulieren (CKP) van de Nationale Bank op de hoogte te brengen wanneer je je lening niet tijdig terugbetaalt.
- De financiële instellingen moeten binnen de 8 werkdagen het bedrag en de datum van de betalingsachterstand, evenals de terugbetaling ervan, aan de CKP te melden.
- Er wordt van een wanbetaling gesproken zodra 3 aflossingen op hun vervaldag niet of onvolledig zijn betaald, of wanneer een vervallen aflossing gedurende 3 maanden niet of onvolledig is betaald.
- Bij een kredietopening is er ook sprake van een wanbetaling wanneer het totaal terug te betalen bedrag niet werd terugbetaald binnen de maand na het verstrijken van de zogenaamde nulstellingstermijn.
Wat als je op de zwarte lijst staat?
Zodra je een lening afsluit, laat de financiële instelling dat weten aan de CKP. Je moet je pas zorgen maken wanneer je geregistreerd staat als wanbetaler.
- Binnen de 2 werkdagen na het afsluiten van een nieuwe kredietovereenkomst dient de kredietgever de identiteit van de kredietnemer(s) en de belangrijkste gegevens van de kredietovereenkomst in de CKP te registreren.
- De banken zijn verplicht om die lijst te raadplegen alvorens ze je een lening geven. Zo komen ze onder meer te weten hoeveel kredieten er al op je naam staan, en of je ze correct terugbetaalt.
- De banken zijn vrij om te doen wat ze willen met de info die ze krijgen van de CKP. Maar de kans is klein dat ze je een krediet zullen geven wanneer je niet al je financiële verplichtingen bent nagekomen.
Wanneer staat je naam niet langer op de zwarte lijst?
Je naam staat niet voor een onbeperkte tijd op de zwarte lijst.
- Wanneer je jouw schuld hebt geregulariseerd, moet de kredietgever dit aan de CKP melden. Je gegevens worden dan nog één jaar bewaard op de zwarte lijst.
- Als je er niet in slaagt om jouw schulden binnen een jaar af te betalen, dan zal je 10 jaar op de zwarte lijst blijven staan.
- Je moet als consument zelf niets doen.
Hoe voorkomen dat je op de zwarte lijst staat?
Je kan zelf enkele maatregelen nemen om te voorkomen dat je als wanbetaler geregistreerd staat bij de CKP.
- Breng je bank zo snel mogelijk op de hoogte van eventuele financiële problemen. Wacht dus niet tot je drie maanden achterstallig bent.
- De kredietgever kan dan samen met jou op zoek gaan naar oplossingen. Denk bijvoorbeeld aan het samenvoegen van kredieten als je meerdere leningen op je naam hebt staan. Je bank kan je bijvoorbeeld ook een herschikking van je krediet voorstellen, bijvoorbeeld door je enkele maanden alleen intresten te laten betalen.
- Je kunt ook aankloppen bij een schuldbemiddelaar, bijvoorbeeld via het OCMW. Die bekijkt dan samen met jou hoe je je financiële situatie terug op het juiste spoort kunt krijgen.