Favoriete indicator van Warren Buffett wijst op een aanstaande beurscrash

De beroemde Buffett-indicator bereikte afgelopen vrijdag 182 procent. Dat geeft aan dat met name Amerikaanse aandelen overgewaardeerd zijn en dat een beurscorrectie er zit aan te komen.

In het nieuws: de Buffett-indicator nadert de limiet van 200 procent.

  • De favoriete indicator van de bekendste belegger aller tijden, Warren Buffett, is duidelijk: Amerikaanse aandelen zijn overgewaardeerd en een sterke correctie lijkt slechts een kwestie van tijd.
  • Deze indicator werd in 2001 geïntroduceerd in een artikel voor het tijdschrift Fortune. Buffett stelde dat een succesvolle en niet al te risicovolle investering zou zijn om aandelen te kopen tegen 70 of 80 procent van hun “reële  waarde”. Maar wanneer ze de 200 procent bereiken, is het “spelen met vuur”.
  • Buffett gelooft dat zijn gelijknamige indicator “waarschijnlijk de beste enkelvoudige maatstaf is van de waarderingssituatie op een bepaald moment”. Destijds, toen de internetzeepbel uiteen spatte, bewees deze indicator zichzelf, maar niemand keek ernaar.

Wat houdt deze indicator in? Buffett neemt de totale marktkapitalisatie van alle actief verhandelde Amerikaanse aandelen en deelt dit cijfer door de laatste officiële schatting van het bruto binnenlands product (bbp) voor een kwartaal.

  • Volgens cijfers van het Amerikaanse ministerie van Handel, die vorige week donderdag bekend werden gemaakt, groeide de Amerikaanse economie tussen april en juni met 2,4 procent, waardoor het bbp op 26.910 miljard dollar uitkwam.
  • De totale waarde van de Amerikaanse aandelen werd beoordeeld op basis van de Wilshire 5000 Total Market-index, die maandagochtend 48.850 miljard dollar bedroeg.
  • Dit komt neer op een ratio van 181 procent. We naderen het gevreesde niveau van 200 procent.

Vorig jaar bewees deze indicator zichzelf opnieuw, toen hij daalde van 210 in januari naar 150 procent in september 2022.

Belangrijkste punt: de Amerikaanse markten zijn in full swing.

  • De Wilshire 5000 Total Market-index is dit jaar met 22 procent gestegen, aangevoerd door de Nasdaq, die sinds het begin van het jaar met 38,12 procent is gestegen. De S&P 500-index, die de 500 grootste beursgenoteerde bedrijven in de VS omvat, nadert ook de bull market met een stijging van 19 procent. De Dow Jones blijft wat achter met slechts een stijging van 7,31 procent, maar steeg 13 dagen lang, tot maandag een halt werd toegeroepen.
  • De beste prestaties van de S&P 500 waren afkomstig van Nvidia en Meta, die beiden hebben geprofiteerd van de nieuwe opkomst van AI.

(as/ns)

Meer