De energiecrisis die eind 2021 uitbrak, heeft de verkoop van warmtepompen gestimuleerd. Er was zelfs een tekort. Maar nu de gasprijzen zijn gedaald, verliest deze “groenere” oplossing aan populariteit.
In het nieuws: Er worden minder warmtepompen verkocht in vrijwel alle belangrijke Europese markten.
- De sector maakt zich zorgen. De producenten hebben net grote investeringen aangekondigd. Volgens EHPA lopen die de komende drie jaar op tot 7 miljard euro.
Warmtepompen zijn al niet meer in trek
De details: De verkoop daalt in acht van de tien landen.
- In het derde kwartaal daalde de verkoop in acht van de tien landen die door de European Heat Pump Association (EHPA) zijn geanalyseerd. Met een gemiddelde daling van 14 procent over het hele jaar.
- In sommige landen zijn de cijfers bijzonder opvallend: -45 procent in Italië, -56 procent in Denemarken en zelfs -66 procent in Finland. Die laatste twee landen worden over het algemeen als solide markten beschouwd.
- Slechts in twee landen steeg de verkoop van warmtepompen in het derde kwartaal: Duitsland (+60%) en Nederland (+25%). Maar deze stijgingen waren veel kleiner dan in de eerste twee kwartalen.
- De ineenstorting van de verkoop naarmate het jaar vorderde is duidelijk te zien. In de eerste drie maanden van het jaar stegen de verkopen nog met gemiddeld 22 procent. Daarna stagneerde de verkoop in het tweede kwartaal. En nu dalen ze dus.
België behoort niet tot de tien landen die door EHPA zijn geanalyseerd. In de eerste helft van het jaar steeg de verkoop met 140 procent. Dat is veel, maar vorige week nog wees de Franstalige nieuwssite La DH erop dat slechts 2 proccent van de Belgische huishoudens er een heeft. Ons land is een dwerg in vergelijking met onder meer de Scandinavische landen. De Belgische cijfers voor de tweede helft van het jaar zullen pas over enkele weken beschikbaar zijn.

7 miljard euro aan investeringen
De uitleg: De EHPA schrijft deze daling in de verkoop van warmtepompen toe aan twee factoren.
- Onzekerheid bij de consument door dubbelzinnige mededelingen van politieke besluitvormers en veranderingen in overheidsbeleid en subsidies.
- Dalende gasprijzen tegenover stagnerende elektriciteitsprijzen. Aangezien in de meeste warmtepompen elektriciteit wordt gebruikt, maakt dit ze minder aantrekkelijk.
“Beleidsmakers moeten dit rechtzetten door zich duidelijk in te zetten voor warmtepomptechnologieën en gunstige economische voorwaarden te scheppen voor de schoonste verwarmingsoplossing die er is,” zegt Thomas Nowak, secretaris-generaal van EHPA. “Als onmiddellijke maatregel moet het beleid gericht zijn op het verlagen van de elektriciteitskosten voor residentiële, commerciële en industriële toepassingen. Die zouden niet meer dan twee keer zo hoog moeten zijn als de prijs van fossiel gas.”