Wanneer is een vliegticket het goedkoopst?

De magische formule ∏A = gUG + min(k – g, (1 – g)(1 – r)) geeft je het antwoord.

Wanneer kun je het best een vliegticket kopen? Dat is de hamvraag waarop elke reiziger het antwoord wil. Nu menen economen Makoto Watanabe en Marc Möller het antwoord te weten. Acht weken voor de afreisdatum is het beste moment. Volgens hun onderzoek zou een ticket dan het goedkoopst zijn. Bestel bij voorkeur in de voordeligere namiddag. Luchtvaartmaatschappijen gaan er immers van uit dat zakenlui hun tickets ’s morgens boeken.

“Wanneer we weken op voorhand een vliegticket kopen, is de kans relatief groot dat we door onvoorziene omstandigheden niet kunnen vertrekken. Om de consument te overtuigen dit risico te nemen, bieden luchtvaartmaatschappijen hun tickets een stuk goedkoper aan. Naarmate de afreisdatum nadert, wordt deze kans kleiner en het ticket bijgevolg duurder”, aldus de verklaring van de twee economen.

En zo ziet (een deel van) de formule eruit die tot het magische getal 8 leidt:

∏A = gUG + min(k – g, (1 – g)(1 – r)).

Nu is wiskunde niet onze sterkste kant. De conclusie van Watanabe en Möller kunnen wij dus noch bevestigen, noch weerleggen. Maar zelfs als hun formule niet hét antwoord is voor alle vliegtuigreizen, schaadt het ook niet om acht weken voor je vertrek de prijs van de gewenste vliegtickets even te checken.

(Bron: www.orbiville.be)

Zoek hier zelf een goedkope vlucht

Vergelijk hier hotels in Europa

 

Meer