De indicatoren van de voorbije dagen wijzen op beter dan verwachte vooruitzichten voor de wereldeconomie. Maar dat leidt niet tot een feestje op de beurzen.
In het nieuws: de ontkoppeling. De aandelenbeurzen twijfelen of gaan lager, terwijl vrijwel alle vertrouwensindicatoren wijzen op een verrassend weerbare economie.
De economie
- In de eurozone ebt de vrees voor een recessie weg. Het consumentenvertrouwen zit in de lift, ook in België. En de voorspellende indicatoren van databedrijf S&P laten zowel voor Frankrijk, Duitsland als de eurozone in zijn geheel een heropleving van de economische activiteit zien.
- De grootbanken KBC en BNP Paribas Fortis trokken onlangs hun groeiprognoses voor de Belgische economie op. “Er is geen reden tot euforie, maar alles ziet er toch beter uit dan gevreesd”, klinkt het.
- Ook uit andere landen, zoals Japan, het VK en de VS, komen er signalen van een verrassend robuuste economie, tegen de doemdenkerij van eind vorig jaar in.
De beurzen
- Het verhaal van de beurzen is enigszins anders. Terwijl economen zich eind vorig jaar zorgen maakten over een mogelijke recessie, kende de Bel20-index een puik vierde kwartaal, met nog een extra sprintje in de eerste weken van januari. Dat had onder meer te maken met beter dan verwachte bedrijfsresultaten.
- Maar sinds enkele dagen zit de klad erin. Met gisteren een forse dreun op Wall Street als illustratie: de belangrijkste Amerikaanse beursindexen verloren ruim 2 procent.
- Terwijl het geloof in de reële economie toeneemt, lijkt het geloof in stijgende aandelenkoersen – toch op korte termijn – dus af te nemen.

Enkele mogelijke verklaringen
- Rentevrees: Sommige beleggers lijken te vrezen dat door de heroplevende economie de inflatie trager zal afnemen dan gedacht, wat de centrale banken zal aanzetten om de rente verder te verhogen. Hogere rentes remmen om verscheidene redenen de aandelenkoersen af.
- TINA is de deur uit: Een van die redenen is het einde van het TINA-effect (there is no alternative). Door de veralgemeende nulrente brachten vastrentende effecten zoals obligaties jarenlang vrijwel niets op. Maar sinds zowat een half jaar zitten de rentes in de lift – onder impuls van de verstrakkende centrale banken – en zijn vastrentende effecten weer aantrekkelijker geworden, met intussen rente-opbrengsten die aandelenbeleggers kunnen verleiden om te switchen. Of zoals het beurshuis CMC Market het formuleert: “Aandelen zijn niet alternatiefloos meer.”
- Vooruitlopend: Een andere theorie is dat de beurs enkele maanden vooruitloopt, wat de niet-synchrone evolutie met de reële economie zou verklaren, en neerwaartse risico’s aan de horizon ziet opdoemen. Daarbij wordt vooral een mogelijke uitbreiding van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne genoemd.
- Te hard van stapel gelopen: Oxford Economics denkt dan weer dat de aandelenbeurzen de voorbije maanden gewoon te hard van stapel liepen. “De recente rally heeft de waarderingen van aandelen weer boven de langetermijngemiddelden gebracht”, stelt de denktank vast. “Daardoor is de ruimte op verdere stijgingen beperkt.”
(ns)