Wall Street gaat lager door vrees voor sancties tegen China

De Amerikaanse aandelenbeurzen moeten donderdag hun dagwinst prijsgeven nadat de Amerikaanse president Trump na de middag aankondigde vrijdag een persconferentie te zullen geven met betrekking tot de situatie in Hongkong.

De index Dow Jones moet 147 punten prijsgeven, een verlies van 0,6 procent. Eerder op dag noteerde de Dow nog met een winst van 210 punten. Investeerders toonden zich tevreden over de cijfers met betrekking tot de werkloosheidaanvragen die eerder op de dag waren bekendgemaakt. Ondanks dat er nog eens 2,1 miljoen van die aanvragen bijkwamen, zwakt de stijging ervan duidelijk af. Momenteel doen nog 21 miljoen Amerikanen een beroep op een uitkering, wat opnieuw een daling van 3,9 miljoen is. Analisten denken dat de Amerikaanse economie de bodem nu definitief achter zich heeft gelaten.

Ook de S&P 500 (-0,2 procent) en de techbeurs Nasdaq (-0,5 procent) eindigen lager.

Verwacht wordt dat Trump zal reageren op de eerder deze week op het Volkscongres van de Communistische Partij in Peking gestemde veiligheidswet, die de vrijheid in Hongkong sterk aan banden legt. Die wet laat de Chinese regering toe om wetten te dicteren aan de voormalige Britse kolonie zonder goedkeuring van de lokale overheid. De stormtroepen van Peking zouden volgens het voorstel mogen opereren op Hongkongs grondgebied. Bovendien staat in de wettekst dat ‘het separatisme, ondermijning van het nationale regime, terroristische activiteiten en activiteiten die de nationale veiligheid in het gedrang brengen, zal stoppen en bestraft worden’.

Investeerders vrezen dat Trump sancties gaat uitvaardigen tegen Chinese bedrijven en/of individuen.

Olie gaat bijna 2 procent hoger. Voor een vat WTI-olie wordt donderdagavond 33,46 dollar betaald. Goud klimt bijna 0,3 procent hoger. Een ounce kost nu 1.731 dollar. De euro klimt 0,6 procent hoger en kost ondertussen 1,1076 Amerikaanse dollar. De bitcoin gaat een volle 3 procent hoger en kost donderdagavond 9.452 dollar.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20