Wall Street sluit fors hoger op heropeningsoptimisme

De Amerikaanse aandelenbeurzen gaan flink hoger nu steeds meer staten hun economie heropenen en er vernieuwd optimisme is omtrent een potentieel vaccin.

De beursindex Dow Jones klimt liefst 530 punten hoger, een winst van 2,2 procent. Voor het eerst sinds maart klom de index zelfs even boven de 25.000 punten, om te eindigen op 24.995 punten. De S&P 500, die de 500 grootste Amerikaanse bedrijven groepeert, klimt 1,2 procent hoger, terwijl de techbeurs Nasdaq iets achterblijft en zich tevreden moet stellen met een winst van 0,2 procent.

Het laatste handelsuur bedierf enigszins de pret wat nadat het persagentschap Bloomberg melding maakte van mogelijke sancties tegen Chinese bedrijven vanwege de situatie in Hongkong.

De rally is deels ingegeven door een aankondiging van het farmabedrijf Novavax. Het bedrijf is met een studie op mensen begonnen voor een potentieel coronavaccin. Het is het zoveelste potentiële vaccin in een lange rij, maar dat kan de markt niet deren. Het aandeel sluit 4,5 procent hoger.

Opnieuw waren het de bedrijven die meest van de heropening van de economie zullen profiteren die de grootste winsten mochten optekenen. Cruisemaatschappij Carnival gaat 12,6 procent hoger, het casino-imperium MGM Resorts 11 procent en de luchtvaartmaatschappijen United Airlines en Southwest Airlines stijgen elk met meer dan 12 procent. Ook de bankaandelen Bank of America en JPMorgan Chase noteren stijgingen boven de 7 procent.

Olie  gaat opnieuw 2,65 procent hoger en noteert nu boven de 34 dollar voor een vat WTI. Goud moet inleveren bij zoveel heropeningsoptimisme en noteert 1,7 procent lager tegen 1.705 dollar per ounce. De euro boekt een forse winst met een stijging van 0,8 procent en flirt opnieuw met de grens van 1,10 dollar. De bitcoin levert 1,7 procent in en kost nu 8.783 dollar.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20