Wall Street beleeft slechtste week sinds maart, hoge vlucht van Big Tech ten einde

Het was de ergste week voor de globale effectenmarkten sinds maart. Zelfs de grote Amerikaanse techbedrijven, die tot nog toe profiteerden van de gevolgen van de pandemie, kregen vandaag zware klappen op Wall Street. 

Het was vandaag een waardige afsluiter voor een barslechte handelsweek op de Amerikaanse beurzen. De S&P 500 sloot 1,2 procent lager af op vrijdag, na een volatiele handelsdag. Over heel de week gezien boette de maatgevende index 5,6 procent in. Techindex Nasdaq gaf vandaag 2;4 procent prijs, en stond na sluiting 5,5 procent lager dan maandagmorgen. De industriële mand van de Dow Jones zakte vandaag ‘slechts’ 0,59 procent lager, op weekbasis moest de index 6,5 procent inboeten.

Twitter crasht

De ‘grote vier’ van de techwereld, Alphabet, Amazon, Apple en Facebook konden gisterenavond stuk voor stuk beter dan verwachte kwartaalresultaten voorleggen. Toch stonden hun aandelen vandaag in de uitverkoop, door zorgen over de opmars van het coronavirus in de VS en in Europa, en door onzekerheid over de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Uiteindelijk gaat het om een correctie die er zat aan te komen; de aandelenkoersen van het viertal bereikte duizelingwekkende hoogtes de voorbije 8 maanden. 

Facebook moest meer dan 7 procent prijsgeven. Apple stond op vrijdagavond 6 procent in het rood. Amazone fietste meer dan 5 procent lager. Alphabet hield zich als enige techbedrijf recht op de beurs, het moederbedrijf van Google sloot de handelsdag 3,8 procent hoger af. Twitter ging met niet minder dan 21 procent onderuit. Het bedrijf werd zwaar afgestraft door beleggers voor een slechter dan verwachte groei van het aantal gebruikers. 

De uitverkoop was onder meer te danken aan nu de tweede golf van besmettingen verschillende Europese landen dwong om opnieuw strenge lockdowns in te voeren. Beleggers wereldwijd werden opgeschrikt voor de impact die dat zal hebben op het economisch herstel. Ook in de VS worden op lokaal en regionaal niveau opnieuw beperkingsmaatregelen ingevoerd. 

De beurshandel gaat al heel de maand oktober op en af. Beleggers zien het geweifel van de het Amerikaanse Congres en het Witte Huis over een nieuw economisch herstelplan met lede ogen aan. Ook het vooruitzicht op een verkiezingsuitslag die misschien zal betwist worden bezorgt investeerders koude rillingen. 

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.