Volgens econoom David Rosenberg zijn alle waarschuwingen over hyperinflatie irrationeel. “Het is verkeerd om aan te nemen dat de stijgende prijzen veroorzaakt door de coronapandemie een verlammende impact zullen hebben op de economie, met een op hol geslagen inflatie als gevolg”, aldus Rosenberg.
“Waarschuwingen over hyperinflatie zijn totaal belachelijk”
Waarom is dit belangrijk?
Door de oplopende inflatie van de afgelopen maanden maken sommige mensen zich zorgen over wat de toekomst brengen zal. De afgelopen dagen hebben enkele topfiguren uit de financiële en economische wereld het woord "hyperinflatie" in de mond genomen. Al is niet iedereen ervan overtuigd dat we binnenkort te maken zullen krijgen met op hol geslagen inflatiecijfers.Heel wat bekende namen hebben de afgelopen dagen hun mening gegeven over de huidige economische situatie. De oprichter van Twitter Jack Dorsey zei eerder deze week in een tweet bijvoorbeeld dat hyperinflatie alles gaat veranderen.
Cathie Wood, oprichter en CEO van Ark Invest, is er dan weer van overtuigd dat het allemaal niet zo’n vaart zal lopen. Volgens haar zijn er drie factoren die “de door de toeleveringsketen veroorzaakte inflatie zullen beteugelen.”
Zorgen over deflatie
Nu mengt ook Rosenberg zich in de inflatiediscussie. In een interview met de Amerikaanse nieuwssite CNBC zei de econoom dat “alle waarschuwingen over hyperinflatie totaal belachelijk zijn.” “Zeggen dat de oplopende inflatie niet op een gegeven moment zal worden opgelost, is volgens mij eigenlijk jezelf vrijpleiten van het respecteren van wat de geschiedenis je vertelt”, aldus Rosenberg.
Rosenberg maakt zich eerder zorgen over deflatie, een daling van de prijzen. “Wat gebeurt er als het monetaire beleid verschuift en de aandelenmarkt en de huizenmarkt op hetzelfde moment corrigeren? Dit is wat de hyperinflatie-visie gaat vervangen in het komende jaar”, vervolgde de econoom in het interview. “De mensen zullen verrast zijn als de Fed van koers verandert en de liquiditeitsvoorwaarden verscherpt. We zullen uiteindelijk te maken krijgen met deflatie van activa, en dat zal resulteren in een algemene deflatie.”
Dure aandelen
Tot slot is hij ervan overtuigd dat de aandelen momenteel te hoog gewaardeerd zijn. “De markt is veel sterker gestegen dan wat zelfs sterke winsten zouden rechtvaardigen, en dat komt door de Fed. Maar die staat op het punt een andere koers te varen”, aldus Rosenberg.
Jerome Powell, de voorzitter van de Federal Reserve, zei afgelopen vrijdag dat de Amerikaanse centrale bank moet beginnen met het afbouwen van het opkoopprogramma. Maar hij voegde er wel meteen aan toe dat een verhoging van de rentetarieven nog even op zich zal laten wachten. “Ik denk dat het nu het moment is om aan tapering te doen. Ik denk niet dat het tijd is om de rente te verhogen”, klonk het. Hij herhaalde ook zijn standpunt dat de hoge inflatie volgend jaar waarschijnlijk zal wegebben naarmate de druk van de pandemie afneemt.
(evb)