Markten:
Markten inladen...

MAANDAG 19 OKT

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Waarom wordt het Belgische goud in het buitenland bewaard?

Logo Business AM
Economie

18/11/2019 | Dominique Dewitte | 3 min leestijd

Pixabay/Matthias Wewering

België bezit 227,4 ton goud, goed voor een waarde van iets minder dan 10 miljard euro. Ons land rangschikt daarmee op een 24ste plek in een ranglijst die wordt aangevoerd door de Verenigde Staten (8.133 ton), Duitsland (3.369 ton), Italië (2.451 ton) en Frankrijk (2.436 ton). 

In ons land is het de Nationale Bank die het goud beheert. Ze doet dat van op afstand, vermist het Belgische goud niet in ons land, maar grotendeels bij de Bank of England in Londen ligt opgeslagen. Ook de Bank of Canada en het BIS (Bank of International Settlements) in Basel bewaren een deel van het Belgische goud.

Een historische reden

Dat heeft een historische reden. Ons land vreesde bij het begin van de Tweede Wereldoorlog dat Duitsland beslag zou leggen op onze goudreserves, waarna werd besloten de schat bij een aantal bevriende landen in bewaring te geven. Het ging steeds om landen die vergelijkbare politieke regimes hadden, waaronder Engeland en de Verenigde Staten

Toch heeft de Nationale Bank ook 75 jaar na het einde van de oorlog geen plannen om het goud terug naar België te brengen. Daarvoor zijn een tweetal redenen. Er is de kwestie van de inventaris, waarbij de lijsten waarover men beschikt na zoveel tijd niet altijd meer overeenstemmen met het fysieke goud dat in de buitenlandse kluizen ligt opgeslagen. Verder zijn er altijd risico’s verbonden aan het transport van grote hoeveelheden goud.

Aankoop goud is al lang geen prioriteit van de Belgische regering

De aankoop van goud is niet direct een prioriteit van de Belgische regering. Het is jaren geleden dat we nog goud kochten. Wie dat wel doet zijn de Chinezen en de Russen. Beide landen hebben een deel van hun Amerikaanse staatsobligaties ingeruild voor goud. Op die manier willen beide landen hun afhankelijkheid van de Amerikaanse dollar reduceren.

Andere belangrijke goudkopers zijn Turkije en India. Ook zij behoren tot de landen met de grootste internationale reserves van de hele wereld. De lage Amerikaanse rentetarieven en de onvoorspelbaarheid van de Amerikaanse regering maken dat – samen met de Amerikaanse schuldenopbouw – goud voor vele partijen veiliger lijkt dan de dollar.


Gelijkaardige artikels


Logo Business AM

Corona-alarm

Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  39.948.934
 • Aantal
  doden
  1.113.102
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  222.253
 • Aantal
  doden
  10.413
KU Leuven test studenten zelf op coronavirus Icon
16:41

KU Leuven test studenten zelf op coronavirus

Leuvense studenten kunnen zich vanaf maandag laten testen op een coronabesmetting in een afnamecentrum dat het KU Leuven in samenwerking met de hogescholen speciaal...


Biden vs Trump
AMERIKAANSE VERKIEZINGEN
Volg het hier LIVE elke dag
Logo Business AM

Business AM | Stocks