Waarom stijgt de inflatie in Duitsland terwijl die in de rest van de EU daalt?

Waarom stijgt de inflatie in Duitsland terwijl die in de rest van de EU daalt?
Duitse supermarkt – (Photo by Morris MacMatzen/Getty Images)

De inflatie in de ene EU-lidstaat daalt sneller dan in de andere. In Duitsland wint de geldontwaarding zelfs opnieuw aan kracht. Wat is er aan de hand?

Waarom is dit belangrijk?

Alle lidstaten van de eurozone moeten sinds vorig jaar het hoofd bieden aan een torenhoge inflatie. Intussen is die in nagenoeg alle landen afgezwakt, maar in het ene land lijkt dat sneller te gebeuren dan in het andere.

In het nieuws: Verschillende landen hebben de voorbije dagen het inflatiecijfer voor juni gepubliceerd.

  • Spanje sprong daarbij in het oog. Het is het eerste land in de Europese Unie waar de inflatie is gezakt tot het inflatiedoel van de ECB. De prijzen in het zuiderse land zijn in juni met 1,9 procent (op jaarbasis) gestegen. In mei was er nog sprake van een inflatie van 3,2 procent.
    • Ter herinnering: De Europese monetaire instelling streeft naar een geldontwaarding van 2 procent (op de middellange termijn).
  • Ook in ons land zwakt de inflatie verder af. Het Belgische inflatiecijfer voor juni bedraagt 4,15 procent, tegenover 5,2 procent in mei.
  • De Franse consumentenprijzen zijn in juni met 4,5 procent gestegen. In mei bedroeg de inflatie 5,1 procent.
  • In Italië is de geldontwaarding afgezwakt van 8 procent in mei naar 6,7 procent in juni.
  • Onze noorderburen zagen de consumentenprijzen dan weer stijgen met 5,7 procent. In mei was dat nog 6,1 procent.
  • Opmerkelijk: Terwijl alle andere EU-lidstaten de inflatie zien dalen, wint die in Duitsland opnieuw aan kracht. Het Duitse inflatiecijfer bedraagt 6,8 procent, ten opzichte van 6,3 procent in mei.

Kanttekening: Later vandaag publiceert het Europese statistiekbureau Eurostat het inflatiecijfer voor de eurozone. Die publicatie gaat gepaard met de Europees geharmoniseerde consumptieprijsindex (HICP) voor elke lidstaat. Op die manier kunnen we de inflatiecijfers gemakkelijker vergelijken, want ze worden door Eurostat op eenzelfde manier berekend.

Waarom wint Duitse inflatie aan kracht

Details: Tussen januari en mei is de Duitse inflatie gezakt van 8,7 naar 6,1 procent. Waarom wint die in juni opnieuw aan kracht?

  • Dat komt omdat de huidige prijzen worden vergeleken met die van een jaar geleden. Net toen waren er in Duitsland allerhande maatregelen van kracht om de koopkracht van de burgers te beschermen, en met succes. De inflatie was in juni (2022) gedaald van 8,7 naar 8,2 procent. Intussen zijn enkele maatregelen afgelopen, of hebben ze niet langer een effect op het inflatiecijfer.
    • Denk bijvoorbeeld de lagere tarieven voor een trein-, tram- en busticket. Vorig jaar konden de Duitsers (en toeristen) pendelen met het openbaar vervoer voor 9 euro per maand. Intussen is er een nieuwe maatregel van kracht. Sinds mei is het mogelijk om onbeperkt door Duitsland te reizen met het openbaar vervoer voor 49 euro per maand. Dat is nog altijd een gunsttarief, maar het prijskaartje ligt wel hoger dan een jaar geleden.
    • Voorts zijn tijdelijke kortingen op de energieprijzen van vorig jaar uit het inflatiecijfer verdwenen.
  • Volgens Carsten Brzeski, econoom bij ING, gaat het maar om een tijdelijke opstoot van de Duitse inflatie. “De evolutie van de Duitse inflatie op maandbasis geeft een veelbelovend beeld van hoe de prijzen verder zullen evolueren”, klinkt het. “Voor de derde maand op rij zijn de voedselprijzen op maandbasis gedaald. De prijzen voor kleding zijn voor het eerst sinds januari gedaald.”
  • “Met nog steeds lager dan verwachte energieprijzen, dalende voedselprijzen en afnemende prijsdruk in zowel de dienstensector als de maakindustrie, zou de Duitse inflatie (en die in de eurozone) sneller kunnen dalen dan de ECB verwacht, in ieder geval na de zomer”, voegt hij eraan toe. Hij verwacht dat de Duitse inflatie tegen het einde van dit jaar zal dalen tot 3 procent.

Opmerkelijk: Terwijl er wordt verwacht dat de inflatie in Duitsland zal zakken, waarschuwen sommige economen dat die in Spanje opnieuw kan stijgen.

  • “Naarmate de gunstige basiseffecten in de komende maanden wegebben, zal het algemene cijfer opnieuw gestaag stijgen, tot net onder de 4 procent tegen het einde van het jaar. Pas medio 2024 zal de ECB-doelstelling van 2 procent op een duurzame manier worden bereikt”, reageerde Ana Andrade, econoom bij Bloomberg, op het Spaanse inflatiecijfer.

Beleid ECB

Vooruitblik: De ECB heeft hoe dan ook nog geen plannen om het verstrakkende geldbeleid te staken.

  • “Ondanks een daling van de consumentenprijzen is het nog te vroeg om de overwinning op de inflatie uit te roepen. We hebben aanzienlijke vooruitgang geboekt, maar er is nog werk aan de winkel”, zei ECB-voorzitter Christine Lagarde eerder deze week tijdens een toespraak in Sintra voor een bijeenkomst van de centrale bank.
  • “Het is onwaarschijnlijk dat de centrale bank in de nabije toekomst met het volste vertrouwen kan zeggen dat de rente een piek heeft bereikt”, voegde ze eraan toe. Ze herhaalde dat de monetaire instelling de volgende rentebeslissingen zal nemen op basis van de beschikbare data.
  • Verwacht wordt dat de ECB op de komende rentevergadering in juli de rente opnieuw zal optrekken met 25 basispunten.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.