België bij de Europese landen met laagste inflatie: waarom er toch geen reden is om te juichen

België bij de Europese landen met laagste inflatie: waarom er toch geen reden is om te juichen
(Getty Images)

Het statistiekenbureau Eurostat heeft zijn cijfers voor de inflatie in de eurozone in augustus herzien. België behoort tot het land met de laagste prijsstijgingen. Maar schijn bedriegt.

In het nieuws:

  • Volgens de laatste cijfers van Eurostat bedroeg de inflatie in augustus bij ons 2,4 procent. Het gaat om de geharmoniseerde Europese berekening, die vaak lager ligt dan het nationaal gebruikte inflatiecijfer.
  • In de eurozone heeft slechts één land, Denemarken, een nog lager cijfer. Toch moeten we niet meteen de champagne ontkurken.

De essentie:

  • Met een inflatie van 2,4 procent doet België het even goed als Spanje en beter dan alle andere eurolanden, met uitzondering van Denemarken (2,3 procent). Hongarije heeft het hoogste cijfer (14,2 procent) en het gemiddelde in de eurozone ligt op 5,2 procent.
  • De kwestie is vooral of de goede positie van ons land in deze ranglijst echt betekent dat de Belgen beter af zijn dan hun Europese buren. En het antwoord is eerder negatief.
  • Zoals de Belgische econoom Eric Dor opmerkt, is deze “prestatie” in werkelijkheid toe te schrijven aan de zeer sterke daling van de energieprijzen in België.

Energieprijzen verstoren het beeld

  • Tussen augustus 2022 en augustus 2023 zijn de energieprijzen in België met 29,8 procent gedaald. Dat is enorm: geen enkel ander land heeft dit cijfer bereikt. En deze gegevens wegen zwaar mee in de inflatie-index berekend door Eurostat.
  • Maar als de daling zo sterk is, komt dat omdat de stijging die eraan voorafging even indrukwekkend was. “Tot de herfst van 2022 was de stijging van de energieprijzen in België zeer veel hoger dan het gemiddelde in de eurozone”, benadrukt Eric Dor.
  • Daarom is het vrij interessant om naar de prijsstijgingen in de eurozone te kijken zonder rekening te houden met die van energie. En dan, zoals te zien in de onderstaande grafiek, staat België er slechter voor. Met 7,7 procent bevindt ons land zich zelfs boven het gemiddelde in de eurozone (6,3 procent).
  • “De jaarlijkse stijging van de voedselprijzen tussen augustus 2022 en augustus 2023 bedroeg 11,6 procent in België, hoger dan die in bijna alle andere landen in de eurozone”, voegt de econoom eraan toe.
Inflatie in augustus 2023 tegenover een jaar eerder in de 20 landen van de eurozone, exclusief energieprijzen. (IESEG School of Management, via Eurostat)

(nd/evb)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.