Waarom je een bestelwagen van UPS nooit links zal zien afslaan

Bestelwagens van de pakjesdienst UPS draaien nooit linksaf. Daar is een goede reden voor, aldus Bob Stoffel, die senior vice-president is bij het transportbedrijf, want links afslaan houdt in dat je rekening moet houden met het verkeer dat uit de tegenoverliggende richting komt. Dat leidt tot vertragingen, tijdverlies, veiligheidsrisico’s en meer brandstofverbruik.

United Postal Service investeerde enige jaren terug in een softwarepakket dat alle ritten zo programmeert dat alle linkse afslagen worden vermeden wanneer dat mogelijk is. Daardoor legt het bedrijf jaarlijks 32 miljoen kilometer minder af, aldus Stoffel. Ook de CO2-uitstoot werd zo met 20.000m3 teruggedrongen. Sinds 2001 zou het pakjesbedrijf op deze manier een kleine 300 miljoen kilometer hebben bespaard op zijn dagelijkse ritten.

De regel wordt door alle chauffeurs goed opgevolgd: ‘In 90% van de gevallen. In residentiële wijken waar amper verkeer is, zal je wel eens een UPS-wagen zien die links afslaat,’ aldus een chauffeur op de Amerikaanse zakenzender ABC. UPS toont zich wel vaker van zijn creatieve kant. Dat is ook nodig wanneer je een vloot van 96.000 vrachtwagens en honderden vliegtuigen beheert. Maar zonder die efficiëntiemaatregelen zou UPS 1.100 bijkomende vrachtwagens nodig hebben.

’s Avonds worden al deze vrachtwagens netjes naast elkaar geparkeerd op de respectieve UPS-parkeerplaatsen, met slechts enkele centimeters tussenruimte en overlappende zijspiegels. Kwestie van plaats te winnen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20