Waarom is het een slecht idee om jouw pensioenspaarpotje vervroegd op te vragen?

De overheid moedigt ons via de zogenaamde derde pensioenpijler aan om te sparen voor onze oude dag. Wie dat doet, krijgt namelijk een belastingvoordeel. Maar wat gebeurt er als je dat geld vervroegd opvraagt?

Waarom is dit belangrijk?

Dit artikel is tot stand gekomen na een vraag van een lezer. Die stelde zich de vraag of het mogelijk is om het geld uit zijn pensioenspaarpotje vervroegd op te vragen. Heb je ook een vraag voor de redactie? Twijfel niet, en stuur deze naar dit adres.

Context: Je geniet van een belastingvoordeel als je aan pensioensparen doet (via de derde pensioenpijler). Hoe groot dat voordeel is, is afhankelijk van het jaarlijkse spaarbedrag.

  • De fiscus kent een belastingvermindering van 30 procent toe op alle stortingen tot 990 euro.
  • Zodra je meer spaart, verlaagt de belastingdienst het fiscaal voordeel tot 25 procent. Er geldt daarbij een plafond tot 1.270 euro.
  • Je krijgt dit fiscaal extraatje tot het jaar waarin je 64 jaar wordt.

Maar

Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Abonneer je nu op Business AM!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.