Waarom een beeldschermbril een goede investering is

Geschreven met input van Pearle Opticiens.

Tegenwoordig werkt vrijwel iedereen een aantal uur achter een beeldscherm. Veel bedrijfsmodellen worden dan ook gedreven door digitale werkzaamheden. Het thuiswerken stimuleert die digitalisering, waar steeds meer mensen moeten geloven aan het voltooien van taken via een laptop of computer. Alhoewel die digitale manier van werken erg efficiënt blijkt te zijn, zijn onze ogen niet gemaakt om urenlang naar een beeldscherm te kijken. Niet gek dus als je na een lange dag werken last krijgt van vermoeide of geïrriteerde ogen. Een beeldschermbril, ook wel een computerbril genoemd, biedt daarvoor de uitkomst. In dit artikel lees je over de voordelen van een beeldschermbril én hoe je er zelf een kunt gaan dragen.

Ideale afstand tot het beeldscherm

Een computerbril is een bril op sterkte die is geoptimaliseerd voor de gehele afstand tussen je ogen en je beeldscherm. Met die bril geniet je dus van verbeterd zicht op je werkplek. Je ogen hoeven daardoor minder inspanning te leveren om verschillende beelden scherp te krijgen. Daarnaast schakel je met zo’n bril gemakkelijk tussen je beeldscherm, objecten van veraf en objecten van dichtbij. Die eigenschappen helpen je niet alleen om efficiënter en prettiger te werken, maar zorgen ook dat je ogen minder vermoeid raken.

Een productieve werkhouding

Als je normaal een bril draagt, vraag je je vast af of een computerbril wel zin heeft. Het antwoord is ja. Het oppervlak dat wordt scherpgesteld, is namelijk precies afgestemd op het formaat en de afstand van je beeldscherm. Het leesgedeelte van een leesbril of een multifocale bril is echter gericht op het scherp krijgen van beeld op een kortere afstand. Je zult dus merken dat je met een lees- of multifocale bril dichter op het scherm zult kruipen. Daarmee wordt de kans op rug-, nek- en schouderklachten groter. Met een computerbril blijft je lichaam in een natuurlijke werkhouding, wat beter is voor je productiviteit én je ogen.

Afgestemd op jouw specifieke wensen

De bovenstaande voordelen doen al blijken dat een beeldschermbril een goede investering is. Mocht je nu besloten hebben om een computerbril te gaan dragen, heb je vaak ook nog de mogelijkheid om glazen te kiezen die het best passen bij jouw werksituatie. De keuze voor bepaalde glazen hangt af van de precieze afstand tussen jou en je beeldscherm én de ruimte om je heen. Heb je nog nooit een bril gedragen of draag je normaal lenzen? Dan is het slim om even langs een opticien te gaan. Daar kun je advies krijgen over welke glazen voor jou het meest geschikt zijn. Bovendien heb je bij sommige opticiens de optie om een blauwlichtfilter aan de glazen toe te voegen. Die glazen zijn speciaal gemaakt om het blauwe licht dat wordt uitgestraald door een beeldscherm, te filteren. Daardoor krijgen je ogen geleidelijk meer rust, zelfs tijdens die werkdag die eigenlijk te lang duurt.