Waarom de meeste mensen meer nadenken over problemen dan nodig is

[PICTURE|sitelpic]Werken bestaat voornamelijk uit het oplossen van problemen, maar prestatiecoach Garret Kramer kijkt met steeds groeiende verbazing naar het gros onder de mensen, dat veel meer moeite doet dan nodig is. Onze standaardattitude wanneer we geconfronteerd worden met een probleem is immers veel nadenken. Doch beter nadenken is veel efficiënter.

Krijgen we te maken met een probleem, dan leidt 99% onder ons daaruit af dat we er meer over moeten nadenken omdat we er onvoldoende over hebben nagedacht.

In de plaats daarvan zouden we moeten concluderen dat we onze denkwijze moeten veranderen.

Met andere woorden: om een probleem op te lossen is het niet nodig om harder te werken of te denken, maar om te beseffen dat het probleem zich in je eigen denken – eerder dan in de buitenwereld – bevindt. Wie nog meer gaat nadenken, zal  het probleem uiteindelijk enkel vergroten.

Hoe zorg je er dan voor dat je zonder te ‘overdenken’ en met een helder hoofd een eenvoudige oplossing kan beginnen opsporen?

Besef dat geen enkel probleem externe oorzaken heeft, maar alles een kwestie is van perceptie en/of eigen gedachten. Dit probleem verplicht je bij jezelf te rade te gaan en inwaarts te reflecteren. Op die manier wordt onze natuurlijke capaciteit om orde scheppen in de chaos van onze gedachten  geactiveerd. Die capaciteit zorgt er ook voor dat antwoorden tevoorschijn zullen worden getoverd, besluit Kramer.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.