Waarom cryptomunten geen bedreiging vormen voor de huidige betaalmiddelen

De bitcoin werd destijds in het leven geroepen als alternatief voor de traditionele betaalmiddelen. Ondertussen zijn er duizenden cryptomunten gecreëerd in navolging van de hausses van bitcoin. Vraag is of die munten een bedreiging vormen voor de traditionele valuta’s.

Een van de grootst troeven van cryptomunten is, volgens de ontwikkelaars, dat er geen centraal toezicht is. De munt wordt met andere woorden niet uitgegeven door een centrale bank. Dat betekent ook dat er niemand kan ingrijpen wanneer de koers van de munt extremen opzoekt. En dat is volgens Paul Donovan, hoofdeconoom bij UBS, net de reden waarom cryptomunten nooit de traditionele valuta zullen vervangen.

Risico op inperking koopkracht

‘Het grote probleem met cryptomunten is dat het aanbod niet beperkt kan worden wanneer de vraag daalt. Zonder die mogelijkheid dreigen de gebruikers plotsklaps een deel van hun koopkracht te verliezen’, luidt zijn redenering.

Dat is wel het geval bij de traditionele valuta. De centrale banken kunnen het aanbod bijstellen wanneer de vraag wijzigt. Bij het leeuwendeel van de cryptomunten is er geen optie om dat te doen.

‘Mensen zullen niet bereid zijn om een cryptomunt als betaalmiddel te gebruiken als ze niet weten wat ze er morgen allemaal mee kunnen kopen’, zegt Donovan in een video.

Bitcoin als bescherming tegen inflatie

De afgelopen weken werd nogmaals aangetoond hoe volatiel de cryptomunten zijn. Nadat de bitcoin een recordhoogte van  41.946,74 dollar had bereikt, is de waarde ervan teruggezakt tot 32.000 dollar.

Bitcoin lijkt voornamelijk in het oog te springen van speculanten en beleggers die hopen riante winsten te boeken wanneer de cryptomunt de wind in de zeilen heeft.

Ook institutionele beleggers hebben meer en meer aandacht voor de cryptomunt. Ze gebruiken de digitale munt, net als goud, als buffer tegen de inflatie. Omdat schaarste is ingebouwd in het ontwerp van de bitcoin zou de munt immuun zijn voor geldontwaarding. In totaal kunnen er maximaal 21 miljoen bitcoins geproduceerd worden.

Lees ook:

Meer